Volledig scherm
Nieuwe boom aan de Oude Markt, rechts het 'wijnrek-systeem'

Stadsbomen die nu (hopelijk) niet wegkwijnen

Do 19 mrt: Lindebomen aan de Oude Markt die na tien jaar dienst al aan het afsterven zijn. Schaar het gerust in de categorie: geld- en natuurverkwisting.

door Bas Vermeer

De vijf worden deze dagen vervangen: en nee, de nieuwe exemplaren zijn niet hetzelfde lot beschoren.
Althans, dat verzekert Ruud Kempen, commercieel manager van Van Helvoirt Groenprojecten. "We gebruiken een nieuwe techniek."

Hakselaar
De bomen aan de Oude Markt waren nog niet dood, maar vingen wel al een glimp op van De Grote Hakselaar in het Bomen-hiernamaals. "Ze sterven af door de verdichting van de grond. Dat krijg je hier omdat er verkeer over straat rijdt, de vele terrasbezoekers die door de jaren heen de bodem aanstampen. Dan krijgen de wortels geen lucht meer."

Het bedrijf graaft voor de nieuwe bomenplant aan de Oude Markt een groot deel van het gebied uit. Daar worden Silva en Strata-cellen aangebracht (zie foto 2). De techniek heeft iets weg van een wijnrek onder de grond: enerzijds houdt het de verdichting tegen, anderzijds krijgen de wortels genoeg ruimte om te groeien (filmpje onderaan deze blog).

Het is een ontwikkeling, aldus Van Helvoirt, die er mede voor zorgt 'dat de groeiplaats van stadsbomen de afgelopen jaren is geëvolueerd van één kubieke meter bomenzand per boom tot een innovatieve semi-bouwkundige constructie met tientallen kubieke meters inhoud',

Postduif
Klinkt allemaal mooi, maar waarom dat nog niet eerder werd toegepast? "Honderd jaar geleden verstuurden we nog post per duif", riposteert Kempen. "Het heeft met bewustwording en kosten te maken. Bij gemeenten kijken ze steeds meer naar de kwaliteit van de bomen, dan is er ook meer geld voor een betere leefomgeving."
De bomen kosten per stuk 5000 euro, voor iedere groeiplaats (eveneens vijf) is nog eens hetzelfde bedrag nodig.

"Deze bomen gaan zeker twee generaties mee." In jaren vertaalt Kempen dat naar 25 tot 30 jaar.

Volledig scherm
Het systeem onder het plaveisel van de Oude Markt