Volledig scherm
De stadscamping tijdens Festival Mundial. © Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt

Stadscamping: 'Bestrijd de intolerantieoverlast'

Di 27 jan: De stadscamping gaat niet door. Tenminste, niet op de meest geschikte plek: het oude van Gend en Loosterrein, in het hart van de stad.

De reden: een aantal buurtbewoners vindt het maar eng, 'al die vreemde mensen' achter hun huis.

een gastblog van Boy Jonkergouw, artistiek leider van Goedisgoed en theatermaker bij Eelt

Alhoewel eerdere, tijdelijke campings (die gelukkig wel kunnen blijven) geen overlast hebben opgeleverd, is de verwachting van de klagers dat het toch allemaal een hele toestand wordt.

Wat is dat toch, dat er in de besluitvorming zo vaak geluisterd wordt naar mensen die reageren vanuit angst?

Er is een groep mensen die de stad aantrekkelijker probeert te maken. Dat is nodig, want internationale reisgidsen roepen de argeloze toerist nog steeds op Tilburg te mijden. Slecht voor de economie, slecht voor de Tilburgers.

Brigitte Blanken, Eric Steur en Erik van Gool, de initiatiefnemers van festival Woolstock en de stadscamping, zijn mensen die hun nek uitsteken. Zij investeren elk jaar honderden onbetaalde uren in hun dromen. Dromen die de stad ongetwijfeld feestelijker en plezieriger gaan maken.
Moeten zij het nu werkelijk afleggen tegen mensen die bang zijn dat hun kinderen niet meer veilig buiten kunnen spelen omdat er een paar jongeren in de buurt kamperen?

Steeds vaker vraag ik me af: we hebben wetten tegen geluidsoverlast en tegen stankoverlast, waarom hebben we eigenlijk geen wet tegen intolerantieoverlast? Dat als de politie komt, en het blijkt dat gezeik ongegrond is en hinderlijk voor mensen die wel iets van het leven proberen te maken, iemand meteen een boete krijgt van 250 euro. 'Hier mevrouw, u verstoort ten onrechte andermans plezier.'

Een voorbeeld hiervan maakte ik enige tijd geleden mee. Ik assisteerde theatermaker Monique Zijp bij de regie van locatietheatervoorstelling BladBlazerSymfonie in de Reeshof. Er was een buurtbewoonster die al klachten indiende over overlast door repetities toen deze nog niet eens begonnen waren.
Op de avond van de soundcheck, toen onze muziek net twee minuten aanstond, kregen wij een woedend sms'je van een wijkbewoner: 'Pardon, ben ik abuis? Volgens mij heeft u voor vanavond nog geen vergunning en overschrijdt u de toegestane geluidsnormen!'

Wij hebben toen zelf voor de zekerheid de decibels gemeten. We bleven ruimschoots onder het toegestane geluidsniveau. Veel harder klonk het rumoer van de doorgaande weg voor haar huis. Bovendien hadden wij keurig een vergunning voor die avond.

Ik denk dat ik deze klager een volgende keer het volgende zou sms'en: 'Wat akelig dat u zo overloopt van frustratie en woede. Wij zijn blij dat u iets gevonden heeft waar u het eindelijk op kunt richten. Als er nog iets anders is waarmee wij u kunnen helpen, dan horen wij het graag'.


Naschrift:
Ondanks de bewonersbrief waarin staat aangegeven dat de Stadscamping geen permanent karakter krijgt, is daarover volgens wethouder Berend de Vries nog geen officieel besluit genomen.