Volledig scherm
Bezoekers uit Winterswijk krijgen gratis koffie op de Tilburgse stadscamping. Archieffoto BeeldWerkt

Stadscamping groeit tijdens derde seizoen: 'kermiscamping' en 'Tilburgersweekend'

Ma 14 mrt: Met een camping tijdens de kermis en een Tilburgersweekend voegt de Tilburgse stadscamping dit jaar twee nieuwe evenementen aan de alsmaar groeiende lijst toe. Daarnaast wil de camping op het Van Gend & Loos-terrein een kleine, vaste camping opzetten die het hele seizoen open is.

door Bas Vermeer

Die voornemens maken bestuursleden Birgitte Blanken en Eric Steur aan de vooravond van het derde seizoen van de camping bekend. Tijdens het eerste jaar - drie jaar geleden - was de camping alleen tijdens de festivals Mundial en Incubate open, vorig jaar werden daar Roadburn en Woo Hah! aan toegevoegd.

„Met succes”, vertelt Steur. „Tijdens Mundial trok de camping meer dan 600 bezoekers en dit jaar zijn we de officiële Roadburn-camping. Daarom verwachten we dan ook tussen de 600 en 700 bezoekers.”

Kermiscamping
Vorig jaar wilde de camping - die telkens voor een paar dagen wordt opgebouwd - al de poorten openzetten tijdens de kermis. „Maar uiteindelijk was het te kort dag om alles goed op poten te zetten.” Dit jaar doet de camping een nieuwe poging, tijdens de tien dagen durende kermis kunnen bezoekers hun tentje kwijt op het Van Gend & Loos-terrein.

Daarnaast werkt de camping dit jaar samen met De Buurtcamping. Die organisatie zette in 2013 een camping op in het Amsterdamse Oosterpark en nodigde inwoners van de stad er uit om er te overnachten en elkaar te leren kennen. Dat sloeg aan: in 2014 werden er 3 campings georganiseerd en vorig jaar 7, in Amsterdam en Utrecht. Tilburg sluit zich dit jaar daarbij aan.

„Mensen uit de Blaak, Reeshof, Broekhoven en Noord”, vertelt Blanken. „We willen ze allemaal samenbrengen tijdens het Tilburgersweekend. Lekker met elkaar kamperen, jeu-de-boules spelen, stadsgenoten ontmoeten en naar muziek luisteren.” Het weekend staat gepland voor 15, 16 en 17 juli.

Mini-camping
Ondertussen wil de camping graag het hele seizoen door open zijn. „Afgelopen vrijdag stond er weer iemand uit het buitenland aan de poort van het Van Gend & Loos-terrein”, vertelt Steur. „Die had over ons gehoord, maar wist niet dat we alleen tijdens grote evenementen open zijn.”

Steur en Blanken pitchen vanavond hun idee voor een ‘mini-camping die het hele seizoen open is’ aan het regieteam van het Van Gend & Loos-terrein. Het team verzamelt de ideeën voor de invulling van het voormalige rangeerterrein, waar een groen stadspark, drie keer zo groot als het Wilhelminapark, moet verrijzen.

„We denken dan aan een camping met 20 á 25 plekken. Waar ruimte is voor tentjes en kampeerwagens, maar ook vaste onderkomens staan. Dan kun je bijvoorbeeld aan een pipowagen denken.” Het is niet de bedoeling dat gasten er drie weken achtereen kamperen, maar een paar dagen als ze Tilburg bezoeken. „En tijdens grote evenementen kunnen we die camping organisch uit laten groeien tot een plek waar honderden mensen kunnen staan.”

Groei
De organisatie is zelf ook gegroeid, van dertig vrijwilligers in het eerste jaar naar circa 130 man nu. Steur en Blanken zijn zelf ook vrijwilliger en, naar schatting, per persoon zo’n twintig uur per week aan de camping kwijt.

Extra vrijwilligers zijn nog altijd welkom, vertellen ze. Vooral deze dagen hebben ze het druk: op woensdag 13 april gaat de camping namelijk weer voor het eerst open. Het gaat om vijf nachten in totaal tijdens Roadburn festival.