Volledig scherm
Cap8

Stadsgezicht Cribs: Capucijnenstraat 8, studentikoos pareltje

Di 22 mrt: In Stadsgezicht Cribs belichten we de bijzondere onderkomens in de binnenstad. Van armetierige studentenkotten en hippie-woonboten tot aan luxueuze stulpjes waar kaviaar uit gouden kranen klatert. Vorige maand stond het prachtige pand 'de duikklok' in de schijnwerpers.

door Niek Willems

We vervolgen de serie met een esthetisch verantwoord studentenhuis in de wijk Korvel. Aan het begin van de Capucijnenstraat – vlakbij de Jumbo aan het Lieve Vrouwenplein – vind je de Cap8, zoals de bewoners het noemen. De verhuurder is Jan-Jaap Verhagen, een van de grootste huisjesmelkers van Tilburg.

Het gebouw telt twee verdiepingen, waar in totaal zo’n twintig studenten wonen. Een kamer van 17 vierkante meter kost ongeveer 250 euro per maand. Het pand (zie foto’s) functioneert sinds tientallen jaren als studentenhuis. Vroeger was het een fabriek. Wat er precies werd geproduceerd? Dat is niet helemaal duidelijk. Er is überhaupt weinig informatie te vinden over de geschiedenis van de woning.

Gezelligheid
Qua gezelligheid zit het helemaal snor in de Cap8. “Het is een gezellige teringzooi”, zegt bewoner Guus van den Heuvel. “Mensen gaan laat naar bed en staan laat op. Er staat vaak op veel plekken muziek aan. Er wordt veel bier gedronken en regelmatig een spelletje gespeeld.”

Bewoners eten vaak samen in een van de twee gezamenlijke keukens. Dankzij de kerstverlichting is elke dag een feestdag. De keuken is van alle gemakken voorzien: er is een wasmachine, een vaatwasser en een afzuigsysteem waar je u tegen zegt. Let overigens niet op glaswerk of een verdwaalde pizzadoos.

Tot rust komen
Qua sanitaire voorzieningen hebben de bewoners ook geen reden tot klagen. De glanzende badkamer zorgt voor een ultieme douche-ervaring die je niet snel zult vergeten. Ook op de wc kom je helemaal tot rust met een Donald Duck of Suske & Wiske. Op een van de gangen staat een voetbaltafel, die bewoners gebruiken om afleiding te zoeken tussen het studeren door. Een frisse neus halen? Dat kan op op het dakterras. Genieten van het uitzicht op de comfortabele designerstoelen.

En is er iets kapot? Geen probleem. “We kunnen makkelijk de klusjesman bellen en hij komt”, zegt bewoner Lisanne Oldhoff. “Hij doet alleen niet heel veel, behalve ‘nou, nou, wat een troep’ zeggen, roken en rondkijken. Gezellige vent. Ik denk dat meer dan de helft van de bewoners de huisbaas nooit heeft gezien.”

Woont u bijzonder? In een verpauperd pand of juist iets prachtigs? Aanmelden voor Cribs via: B.Vermeer@bd.nl

Volledig scherm
Cap8
Volledig scherm
Cap8
Volledig scherm
Cap8
Volledig scherm
Cap8
Volledig scherm
Cap8
Volledig scherm
Cap8