Volledig scherm
Bram van Halteren op zijn balkon. Foto Jan van Eijndhoven

Stadsgezicht Cribs: De laatste bewoners van 'spookflat' Tilburion

Do 12 jan: Ze was ooit een fonkelnieuwe schoonheid, maar het leven ebt weg uit het Tilburion-complex. De laatste bewoners maken zich op om de 'spookflat' te verlaten. Wie 's avonds op het trein- of busstation staat, ziet nog maar een paar lichtjes achter de ramen van Tilburion branden.

door Bas Vermeer

Het complex, dat vroeger uit 42 koopappartementen bestond, wordt eind dit jaar op het altaar van de sloopgoden geofferd. De meeste bewoners zijn allang vertrokken, een handvol anti-krakers houdt tot eind deze maand de wacht. Dan nemen ook zij afscheid.

Uitzicht
"Zonde, ik snap het niet", zegt Bram van Halteren (27). Hij woont er twee jaar: eerst als huurder, deze dagen als anti-kraker. "Jammer dat ze het complex niet opknappen. Het zijn hele fijne woningen om met zijn tweeën te wonen." Hij wijst op de voorkant van de woning, het grote raam dat uitzicht biedt op het komen en gaan van de treinen en bussen.

Je kunt praktisch op de rails spugen, maar binnen sijpelt er geen geluid door. "Ik geloof dat de hele voorkant vijftien jaar geleden is opgeknapt, je woont hier prima zo." Op zijn balkon ligt een hangmat, staan wat lege kratjes bier. "Het uitzicht ga ik nog het meeste missen, het mensen kijken."

Busstation
Van Halteren kijkt op de Spoorzone-in-wording uit. Je ziet het Stekelenburgplein, de LocHal en het tijdelijke busstation aan de Burgmeester Brokxlaan. In december verhuizen de bussen naar het tijdelijke station en begint de aanleg van het nieuwe busstation aan de Spoorlaan-zijde. Daar moet Tilburion voor wijken.

Hoewel het complex pas in december sneuvelt moeten de bewoners - er zijn ook nog een paar internationale studenten - nu al het pand verlaten. De gemeente denkt dat het voorbereidend sloopwerk intensief gaat worden, vermoedelijk wordt er veel asbest aangetroffen.

Teloorgang
Vooruitlopend op de sloop is de teloorgang van Tilburion - gebouwd in 1979 - al ingezet. Bij één van de ingangen stond ooit groot de naam Tilburion, maar de meeste letters zijn verdwenen. Postbussen in de hal bulken van het oud papier of staan zielloos open. Het halletje (de voordeur kan niet op slot) is een warme haven voor zwerver 'Centje' en kompanen.

Niet dat Jacob van Hoek (33) daar last van heeft. "Ze doen niemand kwaad." Het draagt in zijn ogen alleen maar bij aan het toch al charmante karakter van Tilburion.

Troon
In zijn appartement wordt meteen duidelijk waarom hij er zo graag woont: op vier bierkratten staat een relaxte fauteuil voor het raam. Vanuit zijn 'troon' trekt reizend Tilburg aan hem voorbij. "Daarom heb ik dus geen televisie." Internet heeft hij ook niet: Van Hoek kan meesurfen op de wifi van de passerende bussen. Glimlachend: "Niet goed genoeg om Netflix te kijken, maar ik kan er wel mijn mail door checken." En als bonus zijn er nog de chauffeurs die al jaren op een bordes aan de voet van de flat roken. "Ze ouwehoeren alles bij elkaar, heerlijk. Roy Donders is er niks bij."

Deze zomer had Van Hoek ook opeens een 'glijbaan' voor zijn raam, dacht 'ie even. Maar dat bleek de sleuf te zijn waardoor een opgerolde hennepkwekerij een paar verdiepingen boven hem werd afgevoerd. Ook dat is Tilburion...

Dé lift
Wat Van Halteren en Van Hoek niet weten, wij van Cribs toevallig wel, is dat er online wordt gezwijmeld bij de liften in Tilburion. Op YouTube staat een filmpje van de lift: gemaakt door een groep Duitse fans van liften. 'Een voor Nederlandse begrippen zéér zeldzame lift, met deuren die je met de hand moet openen en originele binnendeuren', zegt een Duitse commentaarstem vol vervoering.

Bij het horen van die info, schiet Van Halteren in de lach: "Echt? En dat over een lift die om de haverklap niet werkt."

-------------------------------------------------------------------------------------

In Stadsgezicht Cribs belichten we de bijzondere onderkomens in de binnenstad. Van armetierige studentenkotten en hippie-woonboten tot aan luxueuze stulpjes waar kaviaar uit gouden kranen klatert.

Eerder stonden het prachtige pand 'de duikklok', het studentenhuis aan de Capucijnenstraat, de verkrotte panden aan de Telegraafstraat 3, 5 en 7 en woonschip 'Nooit Volmaakt' in de schijnwerpers.

Tips? Mail even naar B.Vermeer@bd.nl

Volledig scherm
Jacob van Hoek. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Tilburion bij nacht. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
'Uron'. Foto Jan van Eijndhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement