Volledig scherm
De keuken

Stadsgezicht Cribs: Stulpje in de duikklok á 650.000 euro

Di 23 feb: Cribs, oftewel een nieuwe serie op Stadsgezicht waarin we de bijzondere onderkomens in de binnenstad belichten. Van armetierige studentenkotten en hippie-woonboten tot aan luxueuze stulpjes waar kaviaar uit gouden kranen klatert.

door Bas Vermeer

We trappen meteen maar af met één van de duurste te koop staande panden in de binnenstad: de duikklok aan de Bisschop Zwijsenstraat 64.
Enerzijds omdat het een prachtig stukje stadsgezicht is (lees: geen blokkendozen-architectuur), anderzijds omdat het qua luxe het neusje van de Tilburgse zalm is. De naam verwijst naar zowel de diepzee-apparatuur van Jules Verne als Jacques Cousteau.

Een prijzenwinnend ontwerp ook: zo werd de klok in 2014 nog genomineerd voor de prestigieuze, internationale architectuurprijs Fritz Höger Award for Excellence. Een jaar eerder wijdde het gerenommeerde Australische vakblad Designmag een artikel aan het architectonische icoon.

Slaapkamer-lift
De duikklok - in 2011 gebouwd en ontworpen door Jacq de Brouwer - is opgedeeld in twee appartementen met ieder twee verdiepingen. Onder begeleiding van makelaar Gijs van Looij van Transparant Makelaars dwalen we rond in het bovenste appartement, of beter nog: de loftwoning. Vanuit de woonkamer - eikenhouten vloer, open haard - kijk je over zuidelijk Tilburg uit, de Broekhovense kerk ligt pontificaal in beeld. Om van de woonkamer naar de slaapkamer te komen, kun je vanuit de woonkamer de trap nemen (minuutje lopen) óf met de lift. Dat moet ideaal zijn tijdens de heftigere katers.

In de slaapkamer ligt hoogpolig tapijt, daarnaast een flinke inloopkast en een riante badkamer met fontein met designkraan en trendy houtlooktegels. Lichte tegenvaller: geen jacuzzi. Maar Van Looij voegt er meteen aan toe dat er op het royale dakterras - met uitzicht over de stad - een jacuzzi mogelijk is. In de keuken een blok met twee ovens, een stoomoven en magnetron. Plus nóg een open haard en eikenhouten kastjes.

Yep, al met al zo'n appartement waar je om iedere hoek Gert-Jan Dröge verwacht.

'Uniek'
De loftwoning staat sinds december te koop, vertelt Van Looij. En nee: aan de open huizen-route doen ze niet meer, 'dan staat half Tilburg op de stoep'. "Tot nu toe zijn er twee serieuze bezichtigingen geweest."

Of het moeilijk is om een appartement van deze prijs kwijt te raken? "Nee, in Westpoint heb je duurdere appartementen. Ik vind dat je daar heel mooi kunt wonen, maar daar staan wel vier of vijf appartementen in de verkoop. Hier vinden we wel een koper voor, juist omdat het uniek is. Al moet je misschien wel een fan van architectuur zijn om het echt te kunnen waarderen. Tot in Nieuw-Zeeland is over deze duikklok geschreven."

Woont u bijzonder? In een verpauperd pand of juist iets prachtigs? Aanmelden voor Cribs via: B.Vermeer@bd.nl

Volledig scherm
De badkamer
Volledig scherm
De duikklok
Volledig scherm
De garage
Volledig scherm
Inloopkast plus badkamer
Volledig scherm
De woonkamer