Volledig scherm
Richie en moeder Ligia. Foto Jan van Eijndhoven

Stadsportet: Richie Ramautarsing, "Tilburg als dé hiphop-hoofdstad"

Za 9 juli: Een goed lopend Surinaams eethuis aan de Noordhoekring? Check. Op pad met een mobiele ijskraam vol Surinaams schaafijs? Check. Een hiphop-dansfestival met ronkende motoren en 10.000 bezoekers te Tilburg? Che...

door Bas Vermeer

Wacht even. Dat festival bestaat nog niet. Maar zoals Richie Ramautarsing (33) over zijn droom praat - die volgend jaar in vervulling moet gaan - is het slechts een kwestie van tijd. Laat hem even praten, dat doet 'ie nogal makkelijk, en je ziet het voor je.

Hoe hiphoplegende Missy Elliott het publiek opzweept terwijl iets verderop motorrijders bizarre stunts uithalen. Hoe de beste hiphop-crews het tegen elkaar opnemen voor de hoofdprijs van 20.000 euro. En dat allemaal in het weiland aan de Hilvarenbeekseweg. "Het wordt één en al spektakel", klinkt het. "Zelfs zonder rookmachines en lasers, die mogen we niet gebruiken, zo dicht op de snelweg."

Kleurrijk
Meer nog dan het geschetste festival is de dromer zelf een kleurrijke. De glimlach op zijn gezicht lijkt net zo permanent als de tatoeages in zijn nek. Hij praat in zacht en zangerig Brabants, hoffelijk (met 'u' stopt Ramautarsing pas na een paar keer aandringen), maar vol overtuiging.

"Kijk naar het succes van Woo Hah! Als we nog een tweedaags hiphop-festival uit de grond kunnen stampen, maar dan rond dans, kunnen we de hiphophoofdstad van Nederland worden. Dat weet ik zeker."

De hiphop-fanaat groeide op in de Reeshof, met zijn moeder en drie broers. De zonen Ramautarsing waren 'geen lieverdjes', maar Richie vond zijn draai in dans en motoren. Op 16-jarige leeftijd, nog maar net twee jaar bezig met dans, werd hij Nederlands kampioen breakdance.

Vervolgens raakte hij verslaafd aan de motorcross. Wat, en dan generaliseren we even, toch vooral sport van 'blanke boeren' is... Hij schiet in de lach: "Klopt, ik stond als enige bruine aan de start. Maar die vibe joh, die was zo ontzettend gezellig. Iedereen helpt elkaar. Nu ja, tot het startschot klinkt, dán is het ieder voor zich."

Motoren
Het is ook vandaar dat hij de tattoos in zijn nek heeft. Wéér die lach: "Dat staat gaaf, vooral als je een helm op hebt. Maar waar anderen eerst hun hele lichaam doen, naar boven werken en dán de nek pas doen, ben ik daar meteen begonnen." Een jeugdzonde, klinkt het. Spijt? "Nee hoor."

Ramautarsing stond als personal coach de bekende motorcrosser Michael van Wezel bij, reisde met hem naar EK-weekenden. "Ik kon niet zonder mijn motor, kon niet eens slapen als er ook maar iets mis mee was. Dan bleef ik de hele nacht door sleutelen." Toch verkocht hij zijn hebben en houwen, inclusief die motor, om een nieuwe stap te kunnen zetten.

Die stap, Gio's Surinaams Eethuis, is sinds twee jaar aan de Noordhoek gevestigd. Een door en door familiebedrijf met als 'opperhoofd' moeder Ramautarsing, die voor Richie's geboorte de overstap van Paramaribo naar Tilburg maakte. Ook oma werkt mee: "Dat is de havik in de keuken." De zaken gaan goed, vertelt Ramautarsing. Deze zomer trekt hij voor het eerst ook vanuit Gio's met Surinaams schaafijs de stad in. "Een blok ijs in verschillende smaken als mango, kokosnoot en red bull-smaak."

Ander tintje
Maar toch, het dansen en de motoren blijven lonken. En nu de zaken goed lopen, richt hij zijn blik op de toekomst: in 2017 krijgt Tilburg dus een voor Nederland ongekend groot hiphop-dansfestival mét brullende motoren. Of dat niet meteen heel hoog gegrepen is? Hij lacht: "Ja dat zegt iedereen als eerste, maar we gaan er 110 procent voor. Ik geloof er in." Als opwarmertje vindt er een serie kleinere feesten plaats, zoals binnenkort in de Midi. "Maar we zetten ook tijdens Halloween en Nieuwjaar een feest op poten."

Maar Tilburg is er nú klaar voor om uit te groeien tot dé hiphop-stad. "Wij hebben superveel talent hier rondlopen in Tilburg. Dat moeten we combineren met acts van over de hele wereld. Kijk naar het succes van Woo Hah! waar zelfs mijn boekhouder, een heel nette vent, rondloopt en zich vermaakt. Tilburg stond te veel in het teken van dance. Het is tijd om er een ander tintje aan te geven."