Volledig scherm
De schrijver. © Niek Willems

Stadsportret: Chris van de Ven, dé stapschrijver van Tilburg

Zo 24 apr: Is er een boekpresentatie, concert of voorstelling gaande? Dan is Chris van de Ven present. Hij slentert door het culturele wereldje van Tilburg en doet daar op compleet eigen wijze verslag van. Maar wat gaat er allemaal om in het hoofd van de zelfbenoemde stapschrijver?

Door Niek Willems

Chris van de Ven is al jaren niet meer weg te denken uit de culturele krochten van Tilburg. Podium PaRaDoX, Café Lambiek en theater De NWE Vorst zijn plekken waar hij graag over de vloer komt. Via Facebook en de Uitloper blijft hij op de hoogte van wat er allemaal te doen is op cultureel en literair gebied.

“Wat Nico Dijkshoorn doet bij de Wereld Draait Door, doe ik hier in Tilburg”, legt hij uit. Hij noemt zich ‘stapschrijver Chris’. Bierviltjes zijn niet veilig als hij in de buurt is, want die kalkt hij helemaal vol met aantekeningen, rijmpjes of woordgrapjes. Zijn handschrift is kronkelig; daar valt nauwelijks chocola van te maken. Eenmaal thuis kruipt Chris achter zijn computer en werkt hij zijn notities uit. Deze schrijfsels verschijnen op Facebook en zijn website. Praten doet-ie nauwelijks, behalve als hij werk voordraagt aan mensen - gevraagd en ongevraagd.

“Plezierdichten”, zo omschrijft hij het. “Want aan pure poëzie kom ik meestal niet toe.” Zijn liefde voor de letteren floreerde al op jonge leeftijd. “In mijn jeugd schreef ik al veel dingen op. Ik hield een dagboek bij. Als ik in de kroeg zat, dan werkte ik dat thuis uit zodat andere mensen het ook konden lezen.”

Asperger

De 55-jarige stapschrijver legt uit dat hij ADHD heeft. Stilzitten is dus een grote opgave. Ook heeft hij Asperger (“Niet die groente”), alleen merkt hij daar zelf niets van. Chris woont begeleid. “Eerst woonde ik zelfstandig. De begeleiding kwam één keer in de week kijken of het goed ging. Nu komen ze drie keer per week, om bijvoorbeeld te poetsen. Koken doe ik zelf. Of ik eet bij Raakveld.”

De stapschrijver werd ter wereld gebracht in Haarlem. Hij is in zijn jeugd veel verhuisd. Zijn pa was een landbouwkundig ingenieur. Chris verhuisde naar Wognum in Noord-Holland, aangezien zijn vader in Hoorn ging werken. Daarna verkaste hij naar Driebergen (provincie Utrecht) en vervolgens naar het Limburgse dorpje Heythuysen. In 1990 kwam hij naar Tilburg, waar hij aan de slag ging als vrijwilliger bij biologische tuinderij Ut Rooie Bietje.

Gevallen

Chris werkt daar nu inmiddels al 26 jaar. Eerst vijf dagen per week, tegenwoordig maar twee dagen. Hij doet het rustig aan, omdat hij laatst flink is gevallen. Chris heeft elke maand last van epilepsieaanvallen. De stapschrijver loopt momenteel met een rollator, waardoor hij soms wat culturele evenementen mist. Ook brengt hij de Tilburgse Koerier rond, maar dat ligt eveneens stil. Chris kan zich overigens niets meer herinneren van het ongeluk. Hij gaat nog wel regelmatig de straat op om zwerfafval te verzamelen, gewapend met een knijpstok. “Als ik een stukje loop en een plastic tas meeneem, dan zit die binnen tien minuten vol.”

Chris van de Ven hoort na meer dan 25 jaar inmiddels bij de culturele inboedel van de stad. De stapschrijver is een man van weinig woorden. Het lijkt alsof hij die spaart voor zijn eigenzinnige gedichten: “Helaas is mijn O.V. Chipkaart net vandaag verlopen. Rollator nodig nog, zonder en zelf(s) met kan ik niet heus Ver Lopen.”

Volledig scherm
© Niek Willems