Volledig scherm
De BANGANAGANGBANGERS, derde van links: Sidney Marte

Stadsportret: de Tilburgse bass van BANGANAGANGBANGERS

Ma 6 jun. Ze hebben misschien wel de meest vervelende naam om uit te spreken, maar doen het altijd goed op feesten en partijen. De mannen van het Tilburgse basscollectief BANGANAGANGBANGERS presenteren dit weekend hun nieuwe EP King Abbott in 013.

Door Niek Willems

Het is een vraag die ze al een miljoen keer hebben gehoord. Toch moet hij gesteld worden: waar komt in godsnaam die tongbreker vandaan? BANGANAGANGBANGERS is een samenvoeging van verschillende woorden. Bananen verwijst naar jungledrums, gang naar groep en banga naar de zogenoemde bangalijsten (een lijst met namen van 'gewillige' vrouwen). "We hebben totaal geen spijt dat we deze naam hebben gekozen, het is onze unique selling point", vertelt lid Frank Klick.

Schoolbanken

De groep bestaat uit drie dj's, een mc en een producer. "Het begon als een grap, maar we zijn steeds serieuzer geworden", vertelt Ernst Coomans. De vijf heren hebben elkaar ontmoet in de schoolbanken, tijdens de studie IEMES. Ze begonnen in 2012 met het maken van trap-muziek, een combinatie van house en rap. Denk aan artiesten als Lil Jon en het Nederlandse Yellow Claw.

De sound van BANGANAGANGBANGERS heeft in de afgelopen jaren uitstapjes gemaakt naar hiphop, jungle en dubstep. De mannen vinden het tegenwoordig lastig om er een stickertje op te plakken. En eerlijk gezegd is het dat ook. Voor het gemak noemen ze het maar gewoon bass-muziek. "We luisteren allemaal naar verschillende stijlen. Verder is het een grote mengelmoes", zegt lid Sidney Marte.

Festivals

BANGANAGANGBANGERS doet het goed op feestjes. De groep speelde op festivals als Solar, Decibel, Mysteryland en binnenkort op We Are Electric. Daar zijn ze best trots op. "Ook zijn we trots op het feit dat we nog nooit ruzie hebben gehad en dat we nog steeds bij elkaar zijn. We maken muziek, maar het is ook onze lifestyle geworden. We hebben een kliek van 50 tot 100 mensen die regelmatig met ons rolt. In die groep zitten veel mensen waarmee we samenwerken als het gaat om artwork of andere zaken."

EP-release

Onlangs bracht BANGANABANGERS een nieuwe EP uit met vier nummers. Dat moet gevierd worden. Vandaar een feestje in 013 op zaterdag 11 juni. BANGANAGANGBANGERS heeft artiesten uitgenodigd om de boel wat meer lading te geven. Denk aan Ivy Lab en Rachel Green - bekende namen in de elektronische scene. Sidney: "Veel artiesten willen hun feest uitverkopen en doen concessies. Dat hebben wij nooit gedaan. Iedere act die we hebben uitgenodigd, draaien we zelf ook heel vaak. We laten ze lekker hun ding doen."

De groep heeft muzikale vrijheid hoog in het vaandel staan. Frank: "We hebben het privilege om toffe optredens te geven. We drinken dan gratis bier en ontmoeten leuke mensen. Maar het draait niet alleen om grove kicks en feesten. Er is ook ruimte voor nog meer experimentele dingen waar we ook erg fan van zijn. Uiteindelijk gooien we overal gewoon een kapotte beat onder en breken we je club af."