Volledig scherm
Francis op een bunker. Foto Kim Pattiruhu

Stadsportret: Francis Bacon, roze heerser van de Capucijnenstraat

Di 3 mrt: Genoegzaam knorrend staat Francis Bacon met zijn flank tegen de verwarming gedrukt, de oogjes halfgeloken. Om na luttele minuten om te draaien en de andere zijde op te warmen. "Hij is de speklappen aan het voorverwarmen."

door Bas Vermeer

Francis Bacon, varken extraordinaire, is heer en meester aan de Capucijnenstraat in Tilburg. De katten moeten hun voedsel hoog boven de grond eten omdat 'ons Frans' er anders mee vandoor gaat. De prullenbak en de fruitmand staan ook wat hoger dan in normale huishoudens.
Francis mag dan 'supercute en superslim' zijn, chaos staat centraal in het roze bewind van de krulstaartige.
Althans: de vier uur per dag dat 'ie wakker is.

Fotomodel
Frans valt op. Omdat hij zich in het Tilburgse leven begeeft, recent nog als gast op het podium van het cultureel café. Maar vooral door de foto's die eigenaar Kim Pattiruhu van het dier maakt. Het varken is een dankbaar onderwerp van de professionele fotografe, het levert prachtig materiaal op. Te zien als foto's bij deze blog en op zijn eigen Facebook-pagina.

Pattiruhu en haar vriend adopteerden het varken drie maanden geleden. Een spontaan idee, maar geen bevlieging, vertelt ze. "Het vereist wel echt discipline. Voor sommige gezinnen is het een impulsaankoop. Dan begint het klein en schattig, maar merken ze dat hoe groter het varken wordt, hoe meer tijd het kost om het welopgevoed te houden. Je neemt niet zomaar een varken in huis, want Francis is ook nog eens heel afhankelijk en kan 20 tot 30 jaar oud worden."
Smerig? Allerminst, klinkt het. "Hij staat iedere morgen langer in de douche dan ik."

Wonderpig
Bacon weegt nu iets meer dan tien kilo en zal mettertijd nog in omvang verdubbelen. Hij werd gekocht bij een in mini-varkens gespecialiseerde fokker. "Daar moet je voorzichtig mee zijn, want anders heb je straks een Esther the Wonderpig in huis." Pattiruhu verwijst naar een Canadees gezin dat een mini-varken in huis haalde maar nu 'opgescheept' zit met een bakbeest van 300 kilo.
"De dag nadat we Frans hadden, zochten we een veearts op. Die bevestigde dat Frans klein blijft en geen ziektes met zich meedraagt. Hij is een vuilnisbakkenras, gefokt uit een lijn van kleine varkens. Er zit iets van een wild zwijn in, maar hij heeft ook een beetje de buik van een hangbuikzwijntje."

Huisdier
Bacon (vernoemd naar de schilder ​) is volgens de wet geen echt huisdier. Eigenlijk moet 'ie een oormerk in, maar dat vindt de fotografe zielig. Daarnaast moet ze zich officieel melden als ze Francis vervoert. "Het oormerk heb ik altijd op zak en zo'n uitstapje naar het cultureel café meld ik niet. Ik hoop maar dat ambtenaren het beschouwen als licht vergrijp, zoals over de stoep fietsen."

Frans wandelt op straat, begeeft zich in parken en ontvangt tekeningen van kinderen uit de buurt. Dat ze op straat tien keer per dag wordt aangesproken, kan vermoeiend zijn. "Voor mij is het niet meer bijzonder, maar dan moet je wel keer op keer hetzelfde verhaal vertellen."
Ze lacht: "Dan zijn ze helemaal lyrisch van Frans, maar vragen ze zich waarschijnlijk af waarom de eigenaar zo chagrijnig is."

Francis versus kattenluik:

Volledig scherm
Francis. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Francis. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Silhouet Francis Bacon. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Francis in de bossen. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Francis op de bank. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Francis aan het relaxen. Foto Kim Pattiruhu