Volledig scherm
Pawel houdt van wandelen. Waarom hij tegen afval trapt? ,,Ik ben ermee begonnen omdat ik me verveelde. Het is leuk om te doen." © Niek Willems

Stadsportret: Pawel, de dwalende afval-trapper

Vr 12 aug: Wie is toch die man die in de late uurtjes door Tilburg dwaalt en tegen een hoopje zwerfafval trapt? Stadsgezicht was benieuwd naar het verhaal van de Pool Pawel Ramotowski (37).

Door Niek Willems

Elke dag loopt hij zo'n vijf uur lang door de stad, oordopjes in, gekleed in een driekwart broek. Pawel schopt tegen papierpropjes, sigarettenpakjes en nog veel meer troep die hij tegenkomt op straat. ,,Mensen denken dat ik een dronken gek ben, dat is niet zo", vertelt hij aan de bar van Sami Swoi aan de Tuinstraat. Pawel huurt een woonruimte boven dit Poolse eetcafé.

Familie heeft-ie niet meer. Pawel kwam in 2012 naar Nederland en werkte in een slachthuis in Amsterdam. ,,Dat is nooit mijn droombaan geweest. In Polen studeerde ik public administration en daarna de master political science. Ik heb gewerkt als verkoper. Ik kon meer geld verdienen in Polen dan in Nederland." Maar er gebeurde iets 'teleurstellends' waar hij niet al te veel woorden aan vuil wil maken. ,,Ik had een break nodig en ging werken in Nederland. Ik was niet van plan lang te blijven, alleen om wat geld te verdienen en te ontspannen."

Vrouwen
Door gezeik op zijn werk in Amsterdam ('iemand stal mijn documenten') verloor Pawel zijn baan. Ook moest hij daar zijn woning uit. Hij zwierf een poosje op straat. ,,Ik heb me voorgenomen om nooit meer dakloos te zijn. Dat wil je niet meemaken. Het is alsof je elke nacht sterft. Je loopt rond en probeert te overleven." Hij vond werk in Tilburg, ook in een slachthuis. Een vriend regelde een woonruimte voor hem in de Tuinstraat, waar hij nu een paar maanden woont. ,,I love Tilburg. Vooral de vrouwen. De eerste keer dat ik hier rondliep dacht ik: ze zijn nog mooier dan in Amsterdam."

Wandelen
Pawel houdt van wandelen. Waarom hij tegen afval trapt? ,,Ik ben ermee begonnen omdat ik me verveelde. Het is leuk om te doen. Zie het als een soort van sport, ook voor het brein. Net als wiskunde. Ik ben erg geconcentreerd bezig. Ik schop tegen al het afval dat niet te groot is, niet te veel lawaai maakt en wat door de lucht kan vliegen. Muziek is erg belangrijk tijdens het lopen. Ik hou van Beyoncé, Rihanna, Justin Timberlake, Usher, R.E.M., Daft Punk en metal."

Het mag duidelijk zijn dat Pawel de aandacht trekt. Vooral van volk dat na een avondje stappen naar huis gaat. ,,De laatste tijd zijn er veel mensen die me herkennen en naar me zwaaien. Maar vaak word ik ook geduwd. Voorbijgangers zeggen dat ik de troep moet opruimen. Maar het afval is niet van mij. Ik heb het gewoon gevonden op de stoep. Dat is waar ik het ook achterlaat."

Waarom die mensen zich druk maken, is voor hem een raadsel. ,,Ze vinden me vreemd, ze snappen niet waarom ik dit doe. Het is toch geen slechte daad om tegen een papiertje te schoppen? Die mensen zoeken gewoon problemen."

Droombaan
Pawel heeft voorgenomen om in Nederland te blijven. ,,Vooral na alles wat ik heb meegemaakt. Ik ben inmiddels gewend hier. Een vrouw zou mijn leven compleet maken. Het is niet fijn om alleen te zijn, met mijn gedachten en problemen." Leraar, dat is de droombaan van Pawel. ,,Ik ben goed met kinderen en zou het leuk vinden om verschillende vakken te geven. Leraar zijn is een grote verantwoordelijkheid." Wat denkt hij van een carrière als profvoetballer? Dat zit er niet in voor Pawel. ,,Daar ben ik veel te oud voor. Ik heb ooit gevoetbald toen ik jong was. Maar ik weet niet of ik nog kan."

Tot die tijd blijft hij wandelend tegen afval trappen. Hij benadrukt: ,,Het is puur, er zit niets kwaads in wat ik doe."

Volledig scherm
Pawel schopt tegen papierpropjes, sigarettenpakjes en nog veel meer troep die hij tegenkomt op straat. ,,Mensen denken dat ik een dronken gek ben, dat is niet zo." © Niek Willems/BD