Peter 'Peerke' Hessels
Volledig scherm
Peter 'Peerke' Hessels © Niek Willems

Stadsportret: Peerke het meubelmeneerke

Zo 6 sept: Altijd gekleed in een felgekleurde colbert of kekke blouse, met een hart voor de straat. Dat is Peter Hessels (1961) – beter bekend als Peerke – ten voeten uit. De Tilburgse ondernemer vertelt over zijn straat: de Korvelseweg.

door Niek Willems

Eigenlijk noemt niemand hem Peter, behalve zijn moeder en z’n zussen. Hij stelt zich ook steevast voor als Peerke. “Uit commerciële overwegingen”, refererend naar zijn meubelzaak die hij Peerke Meubels heeft genoemd.

De ondernemer is geen vreemde in de wijk. Vanaf 1992 zetelt zijn winkel op de Korvelseweg. “Toen ik in 1981 uit militaire dienst trad, was de jeugdwerkloosheid hoog. Mijn oom had een eigen meubelzaak en zocht nog een privéchauffeur. Hij had epilepsie en mocht dus niet rijden. Toen kwam ik in aanraking met het vak: de verkoop, het sjouwen van meubelen en handel drijven. Dat beviel prima.” Maar na anderhalf jaar begon er toch iets te knagen: “Mijn oom was zelden op de zaak, ik moest alles zelf doen. Toen vond ik het tijd om iets voor mezelf te beginnen.” Hij startte zijn winkel in de Tivolistraat, maar moest plaatsmaken voor de Interpolistuin. Toen kwam de Korvelseweg in beeld.

Verpauperd

Peerke heeft de straat de afgelopen twintig jaar drastisch zien veranderen: “De Korvelseweg is van oudsher een van de belangrijkste winkelstraten, met een gevarieerd aanbod aan winkels. Na 9/11 kwam er een economische dip en toen merkte je dat er veel bedrijven verdwenen uit de straat. De gemeente had wat minder aandacht voor de straat en toen begon de Korvelseweg te verpauperen.”

Opzichters van de gemeente werden wegbezuinigd, dus lag de verantwoordelijkheid bij de ondernemers om aan te geven als er bijvoorbeeld een lantaarnpaal kapot was. “Het was op een gegeven moment zo erg dat de telefooncel voor mijn winkel een ‘gebruikersruimte’ werd voor junks. Dan loop je daar mopperend langs als je je dochtertje naar school brengt.”

Opgelapt

In 2005 begon de gemeente met het keurmerk Veilig Ondernemen: “We zijn toen met winkeliers en de politie door de straat gaan lopen om te kijken wat er allemaal beter kon. Zestig procent van de lantaarnpalen deed het niet. We struikelden over boomwortels en tegels. We hebben de donkere plekken geïnventariseerd. Uiteindelijk werd de straat opgelapt.” Daarnaast zijn er camera’s geplaatst en houden de ondernemers uit de straat na sluitingstijd hun etelagelampen aan. En dat kwam de Korvelseweg ten goede, aldus Peerke.

Gevarieerd aanbod

Inmiddels is de Korvelseweg een “gezellig dorp” geworden. Toch valt er nog wat te verbeteren, zegt Peerke: “Vincent van Gogh heeft op het Sint Annaplein gewoond en dat mag best wel wat meer aandacht verdienen. En er liggen plannen om het plein op te leuken.” Hoe de Korvelseweg er over vijftig jaar uitziet? “Gemêleerd en kleurrijk in alle facetten, met een gevarieerd aanbod aan winkels en achtergronden.” Volgens Peerke is het dan ook belangrijk dat ondernemers samenwerken. “Als het slecht gaat met de economie, dan zijn ondernemingen gefixeerd op hun eigen kassa. Ze hebben geen tijd om naar buiten te kijken, maar het is dan juist slim om samen te werken en om de straat aantrekkelijk te maken.” De afgelopen jaren organiseert de ondernemersvereniging van de Korvelseweg veel evenementen, zoals een kerstmarkt en braderie op Koningsdag. Want: “Als het met je straat goed gaat, dan gaat het met mijn onderneming ook goed.”

Peter 'Peerke' Hessels
Volledig scherm
Peter 'Peerke' Hessels © Niek Willems

Blogs