Volledig scherm
Sjak & A3 in SamSam. Foto Sander Verhoeven/BeeldWerkt

Stadsportret: SamSam, de ruige spiegel van hippie A3 & punker Sjak

Do 5 nov: ‘Kijk, een Amsterdams winkeltje.’ Als ze dat horen, ontploffen de eigenaren van SamSam in het dwaalgebied bijna.

door Bas Vermeer

Want het is Tilburg wat er uit de muren, hoeken en gaten van de kleding- en muziekwinkel aan de Noordstraat sijpelt.

Waar twee mannen met een flinke dosis zelfspot en een vleugje absurdistische humor de scepter zwaaien.

Eén winkel met twee gezichten: A3 de Bruijn (68) zorgt voor de retro en nieuwe kleding. Partner Sjak van Bussel (49) – ook wel bekend als dj DMDM (‘een euthanasiemiddel voor paarden’) is de man achter Antenne Recordshop. Zijn platenbakken vormen een eiland in de winkel, achterin staan er nog meer.
Hijzelf is een veelgevraagd dj die succesvolle muziekavonden in 013 opzette en veel op obscure feesten draaide.

Ruig
Misschien dat de twee door de woeste baardgroei ietwat ruig ogen, maar er is haast geen hartelijker gezelschap denkbaar. SamSam zelf is kleurrijk, oogt chaotisch tussen het – veelal steriele – winkelaanbod in het stadshart.

Vanwege de chaos wordt over SamSam wel eens laatdunkend gesproken. De meest aparte of vreemde opmerkingen die de twee te horen kregen, prijken op een ‘eremuur’. ‘Is dit vrijwilligerswerk?’, valt er te lezen. Of: ‘En verkoopt u nog wel eens wat?’

Veel mensen veronderstellen dat het om een verkleedwinkel gaat. Dat is allerminst zo: de kleding wordt door A3 zelf uitgezocht en komt van over de hele wereld. De antieke kostuums van stierenvechters, een origineel merchandise-shirt van The Beatles, een gesigneerde Herman Brood of Japanse kimono.

Oudgediende
Hij verkocht recent kledij aan een styliste van een band, de Tilburgse Revue nam kleding af, evenals dat er voor de figuranten van de film over de Vogeltjesbuurt in SamSam werd rondgesnuffeld.

Tientallen jaren geleden was de band Doe Maar er kind aan huis. A3: „Zo stapte Henny een keer binnen en merkte hij op dat mijn overhemd zo tof was. Mijn dochter kocht toen iedere week het blaadje Toppop, of hoe het dan ook heette. Hoorde ik toen ze er doorheen bladerde: ‘Waaaa, Henny heeft hetzelfde overhemd als jij aan’.” Hij lacht: „Dat was dus mijn overhemd.”

Henny Vrienten inderdaad: want SamSam is met zijn 41 jaar een oudgediende in de binnenstad. De winkel werd in een zo goed als lege Noordstraat gevestigd. Mensen verklaarden A3 en zijn toenmalige partner voor gek. De duiven vlogen van het ene naar het andere lege pand. A3 – in het echt Adri, maar de handtekening in zijn paspoort is opgesteld als A3 – was etaleur, zijn vrouw ontwerpster.

Hippie
„Als etaleur kon ik in die lege panden mijn etalages maken. In de Nieuwlandstraat en in de Stationsstraat en zelfs waar nu die Apple-store zit aan de Heuvelstraat.” In het begin bestond SamSam uit meubeltjes, lampen, ze ontwierpen kleding en maakten die zelf. Er waren exposities, A3 studeerde aan de kunstacademie St. Joost Breda.

„Toen ik hier begon in 1974 had ik een baard nog groter dan die van Sjak, een damesfiets, een hoed op, sandalen en een bontjas tot aan de grond.” Sjak glimlacht: „En krullen.” Een hippie, 100 procent. Hij zwierf naar Ibiza, sliep er in de grotten en in de Parijse vleeshallen tussen de koeienkoppen. Avontuur? Gewoon weggaan en weer terugkomen. „Dat laatste was het fijnst.”

In die tijd dacht hij bijzonder te zijn, zoals alle jongeren van alle tijden dat denken. Lachend: „Dat krijg je als je op de academie zit. En later blijk je toch zo gewoon als iedereen te zijn.”

Ach, gewoon....
Ze vormen een bijzonder duo in het dwaalgebied. „Men zegt het”, kaatst Sjak terug. „Wij vinden het normaal.” Later: „Tuurlijk, anders kun je zo’n winkel ook niet bestieren. Het is toch een reflectie van wie je bent.”

Reizen
Ze reizen regelmatig, zo ook voor zaken. Laatst naar Texas, naar München, Leipzig en Edinburgh. Om inspiratie op te doen, maar ook om dingen te vinden die je nergens anders ziet. In die steden struinen ze álle bijzondere kleding- en platenzaken af. „We komen altijd weer met spullen en adressen thuis.”

Sjak begon als 13-jarige met spelen in bandjes. Waar A3 de hippie was, was Sjak de punker. Geruite broeken, dichte ritsen. „Een generatiekloof”, klinkt het lachend.
Tijdens het spelen legde Sjak contact met bands en labels. Per post toen nog. Zo ontstonden er contacten en Sjak vatte het plan op om een platenzaak te beginnen. Het openen van een zaak in Den Bosch ketste echter af.

Maar de liefde bracht soelaas.
A3 werkte als etaleur in Den Bosch waar Sjak, oorspronkelijk uit Asten afkomstig, toentertijd woonde. De aantrekking was er meteen, maar ze knoopten omwille van de hond die A3 bij zich had een praatje met elkaar aan. Sjak lacht: „Het hondje liep gewoon door.” Maar de vonk was al overgeslagen.
En mettertijd werd het samenwonen in Tilburg ook een samenwerken.

Het leeftijdsverschil nemen ze zelf graag op de korrel. Toen A3 een vrouw wijsmaakte dat Sjak zijn zoon was en bij hem in de zaak werkte ‘zodat ‘ie van de drugs afbleef’.
Of die keer dat Sjak tijdens een optreden werd gevraagd ‘waar zijn vriendin was’. Hij wees naar een hoek van de zaal: „Die daar, met die snor.”

Ze schieten in de lach.

Zeldzaam
Onder de vleugels van SamSam bouwde Antenne door de jaren heen een sterke naam op. De handelswaar in de winkel is allemaal nieuw vinyl, vers van de pers en veelal eigen import van over heel de wereld. Er zitten zeldzame exemplaren tussen: de handgemaakte platen waar er maar twintig van zijn gemaakt bijvoorbeeld. In de bakken staat nieuwe elektronische muziek en échte underground.
De zaak is landelijk bekend: uit Amsterdam, Rotterdam komen de mensen langs. Ook veel Belgen. ‘Zo’n collectie hebben we in New York niet eens’, kreeg Sjak van een bezoeker van festival Incubate te horen.

Ook de handel van SamSam is altijd goed geweest, vertelt A3. Er komt altijd weer een nieuwe generatie over de vloer. Die zegt dan steevast: ‘Nu wij er komen, loopt het zeker wel goed, hè?’. Waarop het droge antwoord klinkt: „Ja, daar zat ik al jáááren op te wachten.”

Tekenend voor de winkel is het bezoek van een wereldberoemde dj – zijn naam willen ze niet in de krant – die vaak in de zaak staat om nieuwe hardcore platen te beluisteren. Sjak: „Bij het weggaan laatst draaide ‘ie zich om en zag ‘ie dat A3 in de winkel aan het strijken was. ‘Kijk, daarom kom ik hier zo graag’, riep hij.”

A3 wil nog dertig jaar door. Doodgemoedereerd: „De zaak heeft een goede vloer voor een rollator.” Hij glimlacht er achteraan: „Of Sjak moet een eigenaar van een ander hondje ontmoeten.”
Dan stopt ‘ie.

SamSam is samen. Niet alleen.

Volledig scherm
Sjak en A3 in SamSam. Foto Sander Verhoeven/BeeldWerkt