Stadstraat geeft geheimen prijs
Vrij 26 feb: De Tilburgse Stadstraat is kort, telt slechts 21 huizen, maar talloos zijn de verhalen die er liggen ‘begraven’. Met een stofkammetje pluist straatbewoonster Pia van den Berg (34) al vijf jaar de geschiedenis van het straatje pal achter de Muzetuin uit.
Delen per e-mail
door Bas Vermeer
Wijs een huisnummer aan en de achterliggende geschiedenis, beschreven door Van den Berg, duikt weer op.
'Duitse manege'
Hoe de snoepzaak Vrinds en meubelzaak Van Dijk het niet wonnen van de tand des tijds. Of over de nonnen die een hogere muur wilden bouwen vanwege het gepeupel aan de andere kant. Misschien hadden ze genoeg van alle voetballen die door de jeugd op ‘heilige grond’ werden getrapt.
De attractie van de Stadstraat was de opening die toegang verschafte tot de – inmiddels verdwenen – manege. Een vreemde plaats voor een aantal rijpaarden en een grote trainingshal, zo midden in de stad. De hoofduitgang lag aan de Oude Dijk en de ingang in de Stadstraat kwam uit in de stallen. „Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in de manage Duitse soldaten gestationeerd”, vertelt Van den Berg. „Als de bewoners van de Stadstraat illegaal naar de radio wilden luisteren, kregen de kinderen opdracht om heel druk voor het raam te spelen.”
Expositie
Vanaf dinsdag exposeert ze een maand al haar bevindingen in de bibliotheek aan het Koningsplein. Op een indrukwekkend rol papier – twaalf meter lang – duiken de verhalen van de families op, de huizen heeft ze zelf nagetekend. „Daar ging alleen al 30 uur aan op”, glimlacht Van den Berg. Ze werkt in haar vrije tijd aan het project. Gewoon omdat ze gefascineerd is door het straatje dat tot 1900 nog de Fransestraat heette. Destijds stonden er slechts vier huizen. In 1900 werd het straatje omgedoopt tot Stadstraat.
„Waarschijnlijk omdat Napoleon iets verderop een avond logeerde en Tilburg toen zijn stadsrechten gaf”, aldus Van den Berg. Iets verderop is de Muzetuin, waar nu de Fontys Hogeschool van de Kunsten staat. „Hier ergens stond het kasteeltje van Van Dooren waar hij te gast was.”
Om de verhalen bloot te leggen, moet Van den Berg diep graven. Ze grasduint door het politiearchief, duikt in het Regionaal Archief. Daar was overigens geen foto van het straatje te vinden. Toch heeft ze er nu tientallen: vooral van de mensen die er woonden. Ze traceerde oud-bewoners – veelal mensen van boven de 80 – via adresboeken in het archief, deelde vragen via haar Facebookpagina Stadstraat 013. „Er kwamen tips uit het westen van het land en zelfs uit Hongarije.”
Vrijgevochten geest
Ze schrijft voornamelijk over de eerste periode van het straatje, van 1900 tot 1950. Over de grote gezinnen die er woonden – ‘acht of tien kinderen geen bezwaar’ – maar ze werd ook verrast door moderne taferelen. „Rond 1950 woonde er een dame van rond de 20 jaar die erg veel reisde. Een vrijgevochten geest die ‘pas’ rond haar dertigste trouwde.”
Het mooiste aan het uitpluizen van de persoonlijke geschiedenis van die straatbewoonster was dat haar kinderen bij Van den Berg aanklopten. Met een doos vol ansichtkaarten en foto’s. „Hun moeder was al jong overleden, de verhalen achter de beelden hebben we samen achterhaald. Dat was heel bijzonder om te doen.”
De verhalen wil ze uiteindelijk bundelen in een boek. Maar, glimlacht ze, dat kan nog jaren duren. „Dit is een tussenstap.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Korvelseweg zoekt kleur, of beter: kunstenaars
TILBURG - De Korvelseweg ‘kan altijd mooier’, zegt Peter ‘Peerke’ Hessels, ondernemer aan het lint. Daarom wil de ondernemingsvereniging circa 15.000 euro uittrekken voor een nieuw kunstwerk dat het winkelgebied verfraait. In het najaar moet het in de straat verschijnen. -
PREMIUM
CDA: ‘Er kan meer gebouwd worden in Tilburg, maar ambtelijk apparaat is te log’
TILBURG - Er kunnen in Tilburg veel meer woningen worden gebouwd, maar het ambtelijk apparaat is te log. Dat stelt het CDA in vragen aan het college van B en W. ,,Ontwikkelaars en architecten ervaren de ambtelijke organisatie als niet-daadkrachtig en terughoudend.” -
PREMIUM
Zes bouwlagen erop, horeca erin: derde plan voor het Ketelhuis ligt klaar, bouwer wil nog dit jaar van start
TILBURG - Driemaal is scheepsrecht, althans dat is de hoop bij het nieuwe plan voor het monumentale Ketelhuis in de Spoorzone. SDK Vastgoed wil er zes lagen nieuwbouw bovenop maken met daarin 48 appartementen. In het Ketelhuis zelf komt horeca met werkplekken. -
Backstage en in de spotlights staan: Poppodium 013 verandert tijdens verkiezingen in een bijzonder stembureau
TILBURG - Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen verandert Poppodium 013 in een stembureau gericht op jongeren. Wie heeft gestemd mag daarna backstage rondlopen en komt op het podium in de spotlights te staan voor een speciaal fotomoment. -
PREMIUM
Bewoners van deze Tilburgse flat douchen al weken ijskoud
TILBURG - De kleine huilt op je arm, een dosis hormonen giert door je lijf en dan moet je ook nog eens een koude douche instappen. Nicole van Liempt lacht: ,,Nou, dan weet je wel hoe ik me voel.”
-
PREMIUM
Er komt geen zwembad in de Piushaven, gemeente gaat andere zwemlocaties onderzoeken
TILBURG - Er komt geen zwembad in de Piushaven. Er zitten teveel haken en ogen aan, laat het Tilburgse college van B en W vandaag weten. Wel worden andere locaties - onder meer het Wijckermeer en Noorderplas - onderzocht om te kijken of er daar in de toekomst gezwommen kan worden. ,,We missen echt een plek rond de stad om te zwemmen.” -
Finder is het Tilburgse antwoord op Tinder: ‘Kijken is het nieuwe swipen’
TILBURG - ‘Omdat ik je in de supermarkt niet tegenkom’, is de verzuchting die vaak gepaard gaat met het gebruik van datingapp Tinder. In Tilburg geven De Krakers - een creatief collectief - tegengas. Met Finder kun je in de supermarkt (op het terras of op straat) laten zien dat je single bent. ‘Kijken is het nieuwe swipen’. -
Straatbeeld: De Tilburgse verftubes-invasie
TILBURG - Als oude mannetjes lijken ze erbij te zitten, als een koppeltje bovenop een verkeersbord of als relaxend tweetal in de muur van de parkeergarage aan het Louis Bouwmeesterplein. In de stad duiken op veel plekken ‘zittende’ verftubes op. Streetart, maker onbekend.