Volledig scherm
De gevels keren terug.

Stadsverfraaiing: Geveltjes duiken weer op aan de Gasthuisring

Di 7 juni: Aan de Gasthuisring verschijnen de geveltjes weer van de panden die moesten wijken voor de Burgemeester Brokxlaan. Een stukje stadsverfraaiing in de Spoorzone.

door Bas Vermeer

Met een andere kleur stenen zijn de contouren van de gevels van vroeger teruggebracht. Aan de zuidkant het studentenhuis dat er ooit stond, inclusief een rookwolk waar eens de schoorsteen was. Aan de noordzijde de aanbouw die tegen de woning daar stond, het pand is nu opgesplitst in appartementen en Autoshop De Tijger.

Shithole
"De Gasthuisring was vroeger een shithole", zegt Roy van der Wens van De Tijger. "Je liet je vriendin hier 's nachts niet over straat lopen." Maar het tij is gekeerd met de ontwikkeling van de Spoorzone. "Supertof, Tilburg miste altijd een beetje een hart, je ziet nu veel mooie veranderingen en daar horen deze geveltjes ook bij."

'Fraai'
Het gaat om een project van de gemeente, volgende week wordt de nieuwe gevel aan de zuidkant opgeleverd. "De smalle Lochtstraat veranderde in de Burgemeester Brokxlaan en daarom moest de bebouwing wijken", vertelt Joep Frenken van de gemeente. "Het ging niet om historisch waardevolle bebouwing overigens, maar het weghalen van de gevels zorgde voor een onafgewerkte aanblik. Omdat het om een prominente plek in de Spoorzone gaat, werd dit bedacht. Een fraaie verwijzing naar het verleden."

Verguld
"In de eerste instantie wilde de gemeente dat we het zelf zouden doen", zegt Rein van Dooren, de eigenaar van De Tijger. "Maar uiteindelijk zag de stedenbouwkundige (Ludo Hermans) ook de meerwaarde van een industrieel uiterlijk." Hij is verguld met het resultaat: "De straat gaat er op vooruit. In de 31 jaar hier, heb ik het van een c-achterbuurt in een a-locatie zien veranderen."

Volledig scherm
De gevels keren terug.