Volledig scherm
De westvleugel van de Lancierskazerne. © Ricardo Smit

Stallen rijksmonument Lancierskazerne opgeknapt en bewoond: ,,Zo'n oud pand heeft veel charme"

Do 10 aug: Bij het werk aan het riool troffen ze een hoefijzer aan. ,,Het kan bijna niet missen, die is van de cavalerie geweest", zegt Ramon van Gennip. De ondernemer knapte een vleugel van de Lancierskazerne in Tilburg op, de oudst bewaarde cavaleriekazerne van Nederland. 

door Bas Vermeer

Waar eens de paarden werden gestald, zijn nu huisjes gemaakt. De westvleugel van het pand, waar ook het Regionaal Archief Tilburg is gevestigd, werd 'opgeknipt' en tot 14 woningen verbouwd. 

Wolstoffenfabriek
,,De plafonds en de spanten zijn nog in originele staat", vertelt Van Gennip tijdens een rondleiding. ,,En het staal dat je hier ziet stamt uit 1904. De verdiepingen moesten verstevigd worden voor de machines van de wolstoffenfabriek." 

Het hypermoderne en de historie vloeien in elkaar over in het rijksmonument. De woningen zijn opvallend licht binnen. Vanaf de bovenste verdieping kijk je op de vloer van de begane grond, een ijzeren trap slingert door de ruimte. Tegelijkertijd herinneren de grote houten spanten aan vroeger. 

Zowel omwonenden als Heemkundekring Tilborch en stichting Mommerskwartier waren tegen de verbouwing. Ze vreesden dat het pand 'onherstelbaar zou worden aangetast'. Een politieke meerderheid was echter voor. Van Gennip: ,,De omwonenden die ik nu spreek, vinden het tof."

Historie
De Lancierskazerne werd in 1842 gebouwd om troepen in onder te brengen. Na de Tiendaagse Veldtocht in België (1831) trok Willem II met zijn manschappen naar Tilburg. De soldaten en paarden bivakkeerden in eerste instantie bij de bevolking, in 1841 verrezen drie stallen aan het Kazernehof en een jaar later werd er een kazerne naast gezet. Eerst voor de dragonders, later voor de lanciers.  

In 1856 verlieten de militairen de stad en werd de gemeente eigenaar van het pand. Een volderij en wolstoffenfabriek vestigden er zich, iets verderop verrees de BeKa-schoorsteen (die recent werd opgeknapt). En tot een paar jaar terug was buurthuis Hoogvenne er gevestigd. ,,Het werd heel slecht onderhouden", zegt Van Gennip over 'zijn' stukje kazerne. ,,Het is al een keer bijna ingestort, maar werd door de gemeente gered."

'Charme'
Als ontwikkelaar neemt Van Gennip meerdere panden in Tilburg voor zijn rekening. Iets verderop, aan de St. Josephstraat, wordt een oude fabrikantenvilla omgebouwd tot Stagedoor013. ,,Ik renoveer liever dan dat ik iets nieuws bouw. Zo'n oud pand heeft van zichzelf al veel charme, dat verhuurt ook makkelijk." De woningen zijn op één na al vergeven. 

Het hoefijzer krijgt een plaatsje in zijn kantoor. Het is niet het eerste object uit het verleden dat 'ie aantreft. Bij de renovatie van een pand aan de Willem II-straat (waar nu horecagelegenheid Frank en Vrij is gevestigd) trof Van Gennip in een blik een revolvertje aan. ,,Volgens mij uit de Eerste Wereldoorlog."

Volledig scherm
Ramon van Gennip in de voormalige lancierskazerne. © Ricardo Smit