Volledig scherm
De nieuwe passage van het station

Station Tilburg: Starbucks in november, daarna volgt Monkey Coffee

Ma 15 aug: De tweede Tilburgse vestiging van de Amerikaanse koffieketen Starbucks wordt medio november bij station Tilburg ingericht. Ook donut- en koffieketen Monkey Coffee - nu al gevestigd aan het Pieter Vreedeplein - opent er een zaakje.

door Bas Vermeer

Op de komst van Starbucks werd al lang gezinspeeld. Sinds begin 2013 werd de keten samen met pasta- en koffiezaak Julia’s als nieuwkomer genoemd voor het grondig verbouwde station. Maar in de jaren erna was het stil, nu en dan klonk er een ‘we voeren gesprekken met Starbucks’.

Barista's
Die gesprekken zijn over, Starbucks zoekt barista’s voor de nieuwe vestiging in het station. Wanneer de Starbucks precies open gaat, is nog niet bekend. „We denken nog voor het eind van het jaar”, vertelt een woordvoerster van de NS. „Maar dat is met een slag om de arm.”

Twee jaar geleden opende Starbucks al een vestiging op het terrein van Tilburg University. Na de Erasmus Universiteit in Rotterdam was de Tilburgse universiteit de tweede campus in Nederland met een Starbucks.

De eerste Brabantse vestiging van de koffieketen streek in 2012 bij het vliegveld in Eindhoven neer. Starbucks had destijds 25 vestigingen in Nederland, inmiddels zijn er dat zo’n 50.

Monkey
Monkey Coffee opende in 2014 de eerste vestiging aan het Pieter Vreedeplein. Inmiddels zit ‘Monkey’ ook in Den Bosch en Maastricht. De vestiging aan het Pieter Vreedeplein blijft gewoon bestaan. Wanneer de zaak in het station precies de deuren opent, is nog niet bekend. Dat gebeurt pas als het Burgemeester Stekelenburgplein af is, de koffie- en donutzaak komt namelijk aan het plein te zitten.

„Gezonde concurrentie”, zegt Monkey Coffee-ondernemer Pascal Atabaigi over de komst van Starbucks. „We onderscheiden ons door de donuts en we hebben een eigen merk koffie. We hebben er het volste vertrouwen in.”

Met de komst van de twee is nog niet alle ruimte bezet. De oude stationshal wordt nu onder handen genomen, daar zitten straks de toiletten en is er nog eens ruimte voor drie zaakjes.

De komst van Julia’s blijft ondertussen nog ongewis, laat de NS-woordvoerster weten.