Volledig scherm
De nieuwe passage van het station

Stationspassage Tilburg open: 'Wauw' & 'Niet verwacht'

Vrij 4 dec: De nieuwe passage van het Tilburgse station is geopend, sinds vrijdagmorgen trekken de eerste reizigers door de brede hal. De reacties zijn overwegend lovend. "Het is echt heel gaaf geworden", zegt reiziger Bouke Veerman (21). "Ik had niet verwacht dat het zó ruim zou zijn."

De nieuwe passage is minstens tien keer zo breed als de huidige reizigerspassage. De passage is met OV-poortjes in tweeën gedeeld: aan de rechterzijde (als je vanuit de Spoorlaan komt) het reizigersgedeelte, aan de linkerzijde het deel waar de mensen van de Spoorlaan naar het nieuwe Burgemeester Stekelenburgplein kunnen trekken. Nieuw zijn twee liften en vier op- en afgaande roltrappen.

Na het inschuiven van de passage vorig jaar is de opening vrijdag de grootste mijlpaal tijdens de vernieuwing van het station.

'Vooruitgang'
Volgens reiziger Jurriën van der Weijden (32) oogt het nog wat steriel. "Nog weinig charme zo zonder winkels. Maar goed, het is een zeker een vooruitgang. De oude passage hoort meer bij een dorpje, als je nu terugkijkt. Dit station past bij een grote stad."

ProRail spreekt bewust over een ingebruikname en nog niet van een opening. Dat laatste zou namelijk suggereren dat de passage al klaar is, maar dat is nog lang niet het geval. Details worden afgewerkt, de winkels verhuizen en het Burgemeester Stekelenburgplein moet nog worden aangelegd.

'Moderner'
“Ik ben er erg blij mee", zegt Niels van de Galiën (21). "Voorheen moest je helemaal om het station heen lopen om bij plekken als Hall of Fame en de Spoorzone te komen. Als de doorgang straks helemaal open is, scheelt het zeker 10 minuten en een hoop energie. Het station ziet er ook niet meer zo vervallen uit. Mensen die nu voor het eerst met de trein in Tilburg aankomen krijgen een respectabele stationshal te zien."

Anne Dankers (25): "Het ziet er allemaal een stuk mooier en moderner uit. Het was wel even wennen vanochtend. Toen ik de hal betrad was ik even vergeten dat ik in Tilburg was. Er wordt hier ook al heel lang gebouwd en ik vroeg mij altijd af wat het resultaat zou zijn. Had dit niet verwacht. Top!"

Update 9.46 uur:
Telefoontje van de gemeente: het trapje op het voorplein bij de passage wordt volgende week aangepast. De treden worden breder, het trapje valt nu niet genoeg op.

Volledig scherm
De passage van het station