Volledig scherm
Het pand waar vroeger MannaertsAppels was gevestigd, het advocatenkantoor verhuisde naar de Spoorlaan. Foto John Schouten/PVE

Stationsstraat: mooie, maar zielloze entree binnenstad

Do 10 apr: De monumentale panden van de Stationsstraat weerkaatsen geen muziek van Ennio Morricone. Maar dat is het enige wat ontbreekt om het plaatje compleet te maken: de entree van de binnenstad zou zo als decor kunnen dienen voor spookstadje uit een Spaghettiwestern.

door Bas Vermeer

Hotel Central is dicht, een aantal van de grandioze gebouwen van weleer staat leeg. Geen tumbleweed hier, maar de karkassen van fietsen die uit alle richtingen aan zijn komen waaien. De straat is de illegale derde stalling van het station.

Tussen leegstand en verloedering zijn alleen nog de ‘saloons’ de lichtpuntjes. De Little Devil, Pino's en vooral 'frisse gezichten' Beans & Bites en Buutvrij brengen levendigheid.
Maar wie vanuit de trein richting Vijfsprong wandelt passeert het ene na het andere ‘te huur’-bord op de rechterflank.

Rijksmonument
Het rijksmonument op nummer 17 - 19 bijvoorbeeld. In 1883 gebouwd als woonhuis met koetshuis en in 1908 in gebruik genomen als bankgebouw. In het verleden onderdak van De Nederlandse Bank, zorgverzekeraar CZ en telemarketingbureau HCN.

Maar die zijn weg, het pand met zijn grote aangebouwde belzalen staat leeg. En iets verderop is het vertrek van MannaertsAppels Advocaten aangekondigd. Over een jaar komt het bankgebouw uit 1903, in Art Nouveau gebouwd door de Geldersche Credietvereeniging, leeg te staan.

Op straat wordt Hans de Kuyper vaak aangesproken door mensen die op zoek zijn naar het centrum. „Het is geen natuurlijke entree.” De Kuyper werkt sinds ‘82 bij PON aan de Stationsstraat 15. „Heel erg zonde, de straat is er op achteruit gegaan. Op de komst van de koffietentjes na.” Hij wijst op het voormalige belcentrum: „Het staat maar leeg te staan.”

Ontbrekende schakel
Om de zielloze entree van de Stationsstraat wordt ook door sommige winkeliers getreurd. ‘Het is de ontbrekende schakel’, valt er in het dwaalgebied op te tekenen.

De schakel naar het in de afgelopen jaren flink veranderde achterland. De Vijfsprong kreeg nieuwe elan, de Nieuwlandstraat zit vol bedrijvigheid en het Radiopleintje is onherkenbaar veranderd sinds de komst van een grote Italiaan, koffiehuisjes en een wijnbar.
Ondertussen is de Stationsstraat hetzelfde gebleven.

Niet dat het ooit wel een sprankelende straat was, vertelt makelaar René Klotz. Hij heeft diverse panden in de Stationsstraat onder zijn hoede, zoals het rijksmonument op nummer 17 - 19. Hij bemiddelde eerder al voor Buutvrij.
„Het rijksmonument is door de grootte van 2500 vierkante meter, met grote voormalige belzalen, een moeilijk pand om te verhuren. De grote kantoorkolossen verdwijnen, banken, verzekeraars slanken af. Er wordt niet meer gezocht op veel ruimte voor laagwaardige arbeid, internet heeft die rol overgenomen.”

Kommer en kwel
Of er voor het pand MannaertsAppels één huurder te vinden is?
Klotz heeft er een hard hoofd in. „En dan moet je maar hopen dat het pand voor meerdere gebruikers kan worden opgedeeld.”

De tijd van accountants-, advocaten of makelaarskantoren als alleengebruiker in één statig pand is voorbij. Hij wijst op het gebouw waar Beans & Bites zit en het gebouw ernaast: meerdere kantoren in twee panden. „Een locatie waar ik gezien de omvang een paar jaar geleden niet zo veel vertrouwen in had. Toch is daar nog maar een halve verdieping vrij.”
Klotz wil maar aangeven: dat het niet allemaal kommer en kwel is aan de Stationsstraat.

Maar inderdaad, tijden zijn veranderd. „Een paar jaar terug, het zullen er tien geweest zijn, moest ik aan de Spoorlaan nog twee jaar belletje trekken om voor een klant kantoorruimte te vinden. Nu is er voldoende keuze.”

Publiekstrekker
Toch kan de Stationsstraat meer zijn, stelt hij. ‘Als...’
Als de straat van richting verandert. „Deze straat is mooier dan de Willem II-straat, maar toch minder in trek. Leg je klanten maar eens uit hoe je hiernaartoe moet rijden.”
Of als een grote publiekstrekker (Primark) aan de de Stadhuisplein-zijde neerstrijkt. En dan het liefst nog één aan de kant van het nieuwe stationsplein. „Twee magneten. Waar de mensen lopen, vallen euro’s.” En volgt de invulling van de panden vanzelf.
In zijn ogen zou de gemeente het gebied ‘negatief moeten bestemmen’. Dus alleen aangeven wat er niet mag en de rest aan de markt overlaten.

Het hoeft niet anders, zegt Hans van Tuijl van De Kort van Tuijl notarissen. Hij is ‘heel positief’ over de straat: de troittors zijn mooi opgeknapt, een locatie dichtbij het station. Het leegvallen van de monumenten betreurt hij ‘slechts deels’. Lachend: „MannaertsAppels is toch een concurrent hé?’

En nee: alsjeblieft geen grote veranderingen, zeggen sommige straatbewoners.
Geen etalages, niet meer leven in de Stationsstraat. Het is één van de best bewaarde straten van de stad. Vier prachtige herenhuizen werden er gesloopt voor CZ (rond de jaren '70, onder luid protest van de buurt) maar verder is de straat nog intact.
"Meer leven in de straat?", zegt galeriehoudster Resy Reynen, "Mensen kunnen beter van de rust genieten en de tijd nemen om naar boven te kijken. Het is prachtig hier." Ze wijst op het tegenovergelegen koffiehuis Buutvrij. "Dat pand stond jaren leeg, nu is het een aanwinst voor de buurt."

Erepoort
Zet een poort tussen Hotel Central en de ING-bank, daarmee zou het dwaalgebied - en de binnenstad - een officiële entree krijgen. Het idee opperde Jeroen Fiers, Vijfsprong-winkelier en kartrekker van ‘Koester je Buurt’, een jaar geleden al. Het opduiken van een foto van een erepoort (foto 2 bij deze blog) zorgde voor nieuwe olie op het vuur. Die erepoort werd destijds tijdelijk opgericht voor het feest van het 50-jarig bestaan van de sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie in 1893.
Fiers: „Zet er zoiets neer. Maar dan met minder tierelantijnen en groot de tekst ‘Tilburg, je bent er’ op de boog. Dan weet de bezoeker van Tilburg dat 'ie de binnenstad inloopt.”

Volledig scherm
De erepoort van de Stationsstraat. fotobron Regionaal Archief Tilburg