Volledig scherm
SmileTile aan de Zomerstraat. © Jan van Eijndhoven

Steeds meer SmileTiles in 'de betonnen jungle' van Tilburg

Woe 19 apr: Drie verschillende gezichtjes zijn het en je kunt ze overal in de stad tegenkomen.  In Tilburg liggen zo'n 30 SmileTiles en ze houden zo nu en dan de gemoederen bezig. Want wie legt die dingen eigenlijk? En waarom?

door Bas Vermeer 

Nou, de SmileTiles zijn van ontwerper Raoul Wilke van Studio Turbo  en met de lachende tegels wil 'ie 'de betonnen jungle van kleur voorzien'. Wilke liep over straat, keek naar de saaie grijze stoeptegels en dacht 'dat kan leuker'. 

Awesome
Hij ontwierp de SmileTile: een lachend, kleurrijk gezichtje op een stukje steen.  Het mooie aan zijn ontwerp is dat de groeven zich na een tijdje vullen met zand en vuil. Dan krijg je een mooi contrast. Al, beaamt hij, zijn ze voor de dragers van naaldhakken ietwat onhandig. 

Wilke pitchte zomer vorig jaar zijn idee bij de Tilburgse afdeling van de Awesome Foundation. Die stichting looft iedere twee maanden 1000 euro voor het gekste/leukste/beste idee van de stad. De jury was het er unaniem over eens: de lachende tegel past prima in het Tilburgse straatbeeld ,,Ik wilde zo'n 250 tegels maken, maar gezien de productiekosten worden het er ongeveer 100", vertelt Wilke. 

Verrassing
Grappig genoeg is het voor de ontwerper zelf ook een verrassing waar ze opduiken. Hij legde een paar van de tegels in de stad, maar laat het plaatsen nu aan de Awesome Foundation over. De stichting kiest lukraak locaties uit
.

En inderdaad, dat werd bij de Awesome-foundation ook al opgemerkt, wie ze van verkeerd om bekijkt, kan er iets anders in zien. Nee, dat is niet expres gedaan. 

Volledig scherm
SmileTile aan de Havendijk. © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
SmileTile aan de Jan Aartestraat 54-56. © Jan van Eijndhoven