Volledig scherm
De haring is niet aan te slepen, 2000 stuks per dag gaan er over de toonbank. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Stormloop op verse haring: 'Alleen vandaag al 2000 stuks' (video)

Woe 15 juni. Kwart voor zes, woensdagochtend. De medewerkers van café Clochard staan op de stoep - na hun nachtdienst - om een verse haring te happen. Even later komen er drie Russen per taxi langs, 'of er haring is?'. Nou, de haring bij visspeciaalzaak Van Orsouw klotst haast tegen de plinten op.

door Bas Vermeer

Bij wijze van dan. Dat zou niet echt hygiënisch zijn. Maar vandaag gaan er zo'n 2000 verse haringen over de toonbank. "En dat blijft in ieder geval nog twee weken zo", zegt Frans van Orsouw. "Zo'n 1500 tot 2000 haringen per dag."

Gekte
De haring-gekte is begonnen. De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag bracht de dag ervoor al een bedrag van 90.000 euro op. En bij de Tilburgse vishandel in de Bomenbuurt is de haring niet aan te slepen, 50 emmers staan binnen, allemaal tot aan de nok vol met 40 haringen. Een vrachtwagen rijdt af en aan om het te leveren.

"Het was een zachte winter dus de haring is heel vet, zo'n 22 of 23 procent", glundert Van Orsouw. "Twee jaar geleden was het echt een bedroevend haringjaar, toen schommelde het zo rond de 17 á 18 procent vet." En dat vet is in Brabant belangrijk, klinkt het. "In het Noorden zijn ze meer van de strakke haring, hier telt het vette."

Klimaat
Voor de niet haring-kenners: tussen half mei en eind augustus wordt op haring gevist. "De afgelopen maanden kreeg de liefhebber haring uit de diepvries, verser dan nu kan het niet", zegt Van Orsouw. "Het is nu veel ziltiger, komt uit de frisse pekel. Deze haring is twee weken geleden in Noorwegen gevangen." Hij kan ze ook uit Schotland of Denemarken halen, maar de Schotse haring heeft Van Orsouw niet geproefd en de haring uit Denemarken 'wordt te snel bruin'.

Van Orsouw bestiert al 15 jaar zijn winkel in Tilburg, maar draait al 41 jaar in 'het wereldje' mee. "Haring is altijd populair geweest", vertelt hij. "Vroeger kon je met Hemelvaart al haring happen, maar je merkt dat het klimaat aan het veranderen is. Haring leeft van plankton en daar kunnen ze pas later in het jaar goed van eten."