'Stotteren is een hobby van me geworden'
Za 28 nov: Zijn naam is Tom. Hij komt uit Tilburg. Zijn vrouw heet Tineke en hij is jarig op tien oktober. In het verleden heeft hij heftig gestotterd. Vooral de letter T was een tongbreker. Maar de strijd is nog niet gestreden. daarom start hij in januari samen met logopedist-stottertherapeut Femke de Smit een stottercafé in La Cabaña.
Delen per e-mail
door Niek Willems
Van die ernstige stotteraar die hij was, is nauwelijks iets te horen. Maar daar heeft de Tilburgse Tom de Beer (34) veel tijd en moeite ingestoken. “Ik stotter nog steeds een klein beetje”, vertelt hij in de praktijk van De Smit. “Je kunt er bijna nooit vanaf komen als volwassene. Maar als je er aan blijft werken, wordt het een stuk minder.”
De zogenoemde McGuire-stottercursus hielp hem enorm. “Tijdens dit programma waren we met honderd man. Het was één grote familie. Om mentaal sterker te worden, gingen we de straat op om mensen aan te spreken.” Spannend? Dat zeker. Maar om van je angsten af te komen, moet je ze trotseren. En zo geschiedde: “Ik heb op een zeepkist in het centrum van Eindhoven gestaan en een heel terras toegesproken.”
Van zijn vierde tot zijn 33e heeft hij geworsteld met stotteren. Voor veel kinderen met dit probleem is de middelbare school een spannende periode. “Ik kan me voorstellen dat er veel zijn die daarom gepest worden, maar daar heb ik gelukkig nooit last van gehad”, zegt De Beer. Maar in 2010 kreeg hij een terugval bij de geboorte van zijn zoon. “Dit was een grote verandering in mijn leven. Het was een extra trigger waardoor het erger werd. Ik geloof dat ik nooit zo veel gestotterd heb als toen.”
Stottertolerantie
“Mensen zijn bang voor negatieve reacties uit de omgeving, maar in de praktijk kost het juist veel moeite om iemand te vinden die negatief tegenover stotteren staat”, zegt logopedist-stottertherapeut Femke de Smit. Ze omschrijft Tom als ‘het levende voorbeeld van stottertolerantie’, oftewel iemand die het accepteert en daar heel goed mee omgaat.
Ze zag in hem dan ook de perfecte partner om het eerste Brabantse stottercafé op poten te zetten, aangezien dat nog niet bestond. Femke: “Ik liep al jaren rond met het idee om zoiets te beginnen, maar het kwam niet van de grond. Het initiatief moet niet vanuit mijn praktijk komen, maar vanuit mensen die stotteren.” En Tom? Die overweegt om ooit een stottercoach te worden, dus hij was meteen om: “Ik vind het leuk om erover te praten. Stotteren is een soort hobby geworden.”
Volgens de twee moet het stottercafé een therapie-neutrale avond worden. Ze willen zo’n vier keer per jaar een stottercafé organiseren, maar eerst tasten ze af of er genoeg behoefte aan is. “Het doel is om mensen die altijd in de minderheid zijn bij elkaar te brengen”, zegt De Smit. Op een laagdrempelige manier met lotgenoten praten, dat is de bedoeling. Uiteraard onder het genot van een drankje. Tom vult aan: “Het is vooral niet de bedoeling om leden te werven voor een bepaalde therapie.”
De eerste editie is op donderdag 21 januari 2016 in La Cabaña, om 20.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Straatbeeld: Aan koningsvoeten
TILBURG - Hier, aan de voeten van koning Willem II, ademt Delaisa Rafaela ‘s middags in de lentezon vrij. Ook het geluk straalt er vanaf. De 28-jarige verkoopster neemt even een pauze, uit de wind voelt het als 25 graden, vertelt ze. -
PREMIUM
Sleutelfiguur bij LocHal wordt wethouder in Tilburg: ‘Je moet als stad niet verslappen’
TILBURG - Hij stond mede aan de wieg van de LocHal, is kersvers vader, ‘vol energie’ en de beoogde opvolger van wethouder Berend de Vries. De Tilburgse D66-fractie heeft Bas van der Pol voorgedragen als wethouder. In het college krijgt Van der Pol de portefeuilles ruimtelijke ordening, de Spoorzone, (circulaire) economie en energietransitie. -
Stadsgezicht Tilburg
-
PREMIUMVideo
Toch die spanning, mag Monarh de ster houden? ‘Het voelt alsof je je verjaardag viert’
TILBURG - Gezonde zenuwen, op en neer wippende voetjes. Bij het Tilburgse sterrestaurant Monarh kijken ze deze maandagochtend naar de uitreiking van de Michelinsterren in Amsterdam. Halverwege komt de champagne op tafel. ,,Iedereen is al champagne aan het drinken, dan mogen wij ook toch?”, glimlacht sommelier Ralph Kappé. -
Euregio Jeugdorkest dreigt stil te vallen: ‘Wij worden niet gehoord’
TILBURG - Het Euregio Jeugdorkest - met als thuisbasis Tilburg - luidt de noodklok. Omdat de provincie Noord-Brabant geen subsidie meer verstrekt, komt het 90-koppig symfonieorkest met getalenteerde jongeren in de problemen. ,,Ons bestaan komt in gevaar.”
-
PREMIUM
Gemeente schrapt populaire grasveldjes Piushaven, tegen het zere been zonaanbidders
TILBURG - Deining aan de Piushaven: het veranderen van een populair ligveldje aan de Havendijk in een ‘ecologische zone’ met omheining valt bij zonaanbidders verkeerd. ‘Betutteling’, ‘echt onbegrijpelijk’ en: ‘we moeten een petitie starten’. Ook verderop - aan De Werf - maken grasveldjes plaats voor zones met bloemen, heesters en hekjes. Om overlast tegen te gaan. -
PREMIUM
Oude fiatjes en de dikke Buick vliegen eruit, corona wakkert kooplust oldtimers aan
TILBURG - Dotjes van oude Fiatjes en een slagschip van een Amerikaanse Buick staan in een garage aan de Tilburgse Veldhovenring te glanzen. ,,Normaal is het hier altijd voller”, zegt Hans van der Hoff van Classic Cars. ,,Maar ik krijgt het zo moeilijk bijgewerkt.” Door corona heeft de verkoop van oldtimers een vlucht genomen. -
PREMIUMvideo
De stadsrechtenakte van Tilburg rolt weer van de zeefdruk: ‘De verjaardag van de stad’
TILBURG - Het is allerminst alledaags, een mooi collector’s item voor de liefhebber: de zeefdrukken die kunstenaar Annette Paulsen van de Tilburgse stadsrechtenakte maakte. Met de akte, die op 18 april 1809 aan het dorpsbestuur werd overhandigd, verhief koning Lodewijk Napoleon Tilburg tot stad.