Volledig scherm
De beeldengroep voor de Heuvelse kerk. © Jan van Eijndhoven

Straatbeeld: Hans Klok & de toverstal

Woe 6 dec: Die majestueuze bos wapperend haar, dat extravagante gebaar met zijn arm. Jazeker, illusionist Hans Klok dook vandaag weer voor de Heuvelse kerk op. 

Als bij toverslag verschijnt 'Klok' ieder jaar rond kerst weer in het stadshart. Klok is - of lijkt in ieder geval sterk op - de engel van de kerststal. De beelden dateren uit 1993. Dat jaar trad Klok op als gast in de André van Duin Revue. Het betekende de definitieve doorbraak van de illusionist in Nederland. 

Dat kan geen toeval zijn. 

Loodzwaar

De beeldengroep is ontworpen door architect Frans Coumans en werd door de Poolse kunstenaar Tomasz Michalik gebouwd. De gemeente betaalde toentertijd 140.000 gulden voor de groep. De beelden zijn loodzwaar en wegen in sommige gevallen méér dan 800 kilo. Daarom werden ze vandaag met een hijskraan in de stal voor de Heuvelse kerk gezet. 

De groep is modern uitgebeeld, daar is (naar goed Tilburgs gebruik) zo nu en dan kritiek op. Zo zou de engel - of Hans - 'buitensporig groot' zijn. En heeft kindeke Jezus flaporen.

Volledig scherm
Maria en kindeke Jezus. © Jan van Eijndhoven

Iets verderop staat een ander beeld er ondertussen ietwat verloren bij. Koning Willem II kan maar nét over de glijbaan van de winterkermis kijken. Het is nogal een flink attractie. De winterkermis wordt vrijdag geopend. 

Volledig scherm
Konings Willem II en de glijbaan. © Ben Ackermans

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement