Volledig scherm
Ze weegt meer dan 50 kilo, is 7 jaar oud en gaat overal mee naartoe: Bella het varken. © Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt

Straatbeeld: knorrende Duitse 'toerist' aan de Piushaven (video)

Do 7 juli: De Piushaven in Tilburg kreeg donderdagochtend hoog bezoek van Bella, een Duitse toerist. Even maar, want het varken was op doorreis.

door Niek Willems

Ze weegt meer dan 50 kilo, is 7 jaar oud en gaat overal mee naartoe, vertellen de eigenaren Elvira Falk en Rolf Hoïseler. Donderdagochtend legden ze hun boot aan in de Piushaven. Maar niet voor lang, want ze zijn onderweg naar elders. Het varken trok veel bekijks. Volgens het stel is Bella het meest gefotografeerde varken van Europa. Ze is heel lief, maar heeft een eigen wil", zegt Rolf. ,,Als ze haar zin niet krijgt, wordt ze luidruchtig." Elvira voegt toe: ,,Ze is heel erg dominant."

Aanschouw het filmpje van fotograaf Jan van Eijndhoven. En hulde voor zijn Duitse taalknobbel. En wie niet genoeg krijgt van varkens: vorig jaar schreven we over Francis Bacon, het knorrebeest van de Capucijnenstraat.

7 Jaar oud en dik 80 kilo zwaar is hangbuikzwijn Bella en kan niet zonder vakantie op de boot van haar baasjes Rolf Häseler en Elvira Falk uit het Duitse Jülich. Op het jacht Monarchfalter zwerft Bella door Europa. Wanneer ze gras ziet moet de boot aan de kant, want dan is ze niet meer te houden. Zeeziek worden doet ze niet. Alleen bij hoge golven gaat ze onder het stuurwiel liggen. Met speciaal ontworpen loopplanken stapt ze aan wal, vreet haar buik rond en gaat weer aan boord tot de volgende haven. Last van Bella hebben Rolf en Elvira niet. Ze gaat overal mee naar toe. In de Tilburgse Piushaven genoot Bella volop. Een beetje knorrig laat de dame weten als ze het niet eens met Rolf en Elvira. ‘Ze is de beste matroos aan boord’ lacht Rolf 'want ze doet de hele dag niks als liggen en eten…"