Volledig scherm
Straatverkopers in de Heuvelstraat. © Jan van Eijndhoven

Straatverkoop Tilburg is 'steeds irritanter' en kent ook echt grimmige kanten

Woe 28 juni: Meteen 'nee' zeggen, direct doorlopen en zwijgen. Die tactiek - de beste tegen straatverkopers - lijkt steeds vaker nodig in de Tilburgse binnenstad. Winkeliers klagen over opdringerige straatverkopers, bij de Rechtswinkel helpen ze mensen die er ten prooi aan vielen. 

door Bas Vermeer

,,Het is verschrikkelijk en wordt alleen maar erger", verzucht een winkelier aan de kruising Heuvelstraat met de Willem II-straat. ,,Tijdens een zonnige dag kunnen er hier wel tien straatverkopers staan." Van de wervers van goede doelen tot maaltijden- en krantenverkopers

Onbeschoft & irritant
Het gaat er soms erg onbeschoft aan toe, ziet ondernemer Frans Hommerson. ,,Dat iemand 'geen tijd' zegt, zo'n straatverkoper reageert met 'dan loop ik wel met u mee' en je nog eens 'nee' moet zeggen." Winkelier Harm Tuerlings vindt de straatverkopers net zo irritant als telefonische verkopers. ,,En daar had ik er vanmorgen drie van aan de lijn. De gemeente zou beter moeten handhaven."

'Heel irritant', vindt ook Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds, de vertegenwoordiging van 600 ondernemers in de binnenstad. Dinsdag liep hij tijdens een rondje binnenstad 8 verschillende straatverkopers tegen het lijf. ,,Allemaal even opdringerig." Wat hem betreft gaat het fonds met de gemeente om tafel 'om er paal en perk aan te stellen'. ,,De economie is aangetrokken, het is alsof de straatverkopers daarop inspelen."

Zwakkeren
Het zijn niet alleen ergernissen. Dat straatverkoop kent ook echt grimmige kanten, zo weten ze bij de Tilburgse Rechtswinkel. Daar is vooral de Splendid Club, een partij die onder meer Nickelodeon-boekjes verkoopt, berucht. 

,,Ik kan het niet aantonen, maar ik vermoed dat die verkopers er juist mensen uitpikken die zwakker in de schoenen staan”, zegt Jeroen Jaspers van de Rechtswinkel. ,,Vroeger liet zo’n verkoper nog wel eens mensen iets tekenen terwijl er een duim over de prijs lag, nu werken ze met tablets. Dan moet iemand een krabbel zetten bij iets waar ze geen kaas van hebben gegeten. En je krijgt geen contract per mail of op papier, terwijl dat wel moet.” 

Toename
Drie jaar geleden was de Splendid Club heel actief in Tilburg, daarna was het een tijd stil en sinds driekwart jaar zijn ze er weer, vertelt Jaspers. Ze weten niet precies hoeveel mensen er na een straatverkoop hulp zochten bij de Rechtswinkel. ,,Dan komen er weer 5 mensen achter elkaar, dan is het weer even rustig. Hollen en stilstaan, maar het gaat gestaag door.” 

Wat betreft de Splendid Club adviseert de Rechtswinkel om de rekeningen niet te betalen. ,,Hun verdienmodel is het onder druk zetten van mensen, dreigen met een incassobureau. Maar onze ervaring is dat het nooit tot een dagvaarding komt.”

Goede doel
'Dag meneer, kort vraagje', zo stapt een 19-jarige straatverkoper aan de Heuvelstraat op mensen af. Met een glimlach uiteraard. De werver van Stichting Kinderen Kankervrij heeft net als zijn collega's vooraf een cursus gevolgd om mensen aan te spreken. Dertig euro basisloon krijgt 'ie. ,,Van 11 tot 5 uur werk je dan, beter dan vakken vullen." Daar komen nog provisies op voor iedere handtekening. Maar hoeveel extra geld daarmee gemoeid is, wil Bogaerts niet vertellen.

Hij is op pad voor een goed doel en niet om bijvoorbeeld krantenabonnementen te slijten. Dat maakt zijn werk makkelijker: op een goede dag weet de verkoper 5 mensen te werven. ,,Ik kom uit Breda, daar is het moeilijker. Die stad wordt helemaal platgelopen door teams." 

Volledig scherm
Straatverkopers in de Heuvelstraat. © Jan van Eijndhoven