Volledig scherm
Zonnebrand vindt plaats in de Spoorzone. © Soepel

Strandfeestje in Smederij: alternatief voor 'hoempapamuziek' tijdens kermis

Di 12 juli: Wie tijdens de Tilburgse kermis even iets anders wil horen dan 'hoempapamuziek', is op 29 en 30 juli uitgenodigd op Zonnebrand in Club Smederij. Op dit tropische feest vind je zwembadjes en zand op de dansvloer. Er is een silent disco en cult-dj Kees van Hondt komt langs om de boel af te breken.

Door Niek Willems

De kermis strijkt dit jaar voor het eerst neer in de Spoorzone. Zonnebrand is van dezelfde 'makers' als SOEPEL. Met het tropische feestje wil de organisatie een ander geluid laten horen dan 'attention' en 'yabba-dabba-doo'. Organisator Bart van Santvoort: "Ik kan me voorstellen dat sommige mensen na een tijdje wel klaar zijn met de kermis. Tijdens Zonnebrand kun je lekker uit je plaat gaan, maar dan niet op 'hoempapamuziek'. We willen een festivalgevoel uitstralen, maar dan binnen."

Vloer eruit

Een voordeel voor de organisatie: de vloer van Club Smederij kan wel een schrammetje hebben. "Na het feest gaat die er namelijk uit, dus we mogen hard uit de bocht vliegen. Er komen wat zwembaden te liggen en er is een vrachtwagen met zandstrand geregeld. De hal is versierd met bamboematten, planten en we zijn ook aan het kijken naar een schuim- of confettikanon."

Op vrijdag is er een silent disco geregeld. Met meer dan vijfhonderd koptelefoons 'de grootste van Tilburg', benadrukt Van Santvoort. Bezoekers kunnen switchen tussen drie kanalen. De dj's die komen draaien, verzorgen ook de muziek op de Tilburgse feesten Disco Snolly en SOEPEL. Daarnaast komt dj HOUSEVROUW meehelpen met de vloer afbreken. "Deze teams zijn de hele avond aan het concurreren. Je bepaalt zelf naar wie je wilt luisteren."

Kees van Hondt
Als we de organisatie van Zonnebrand mogen geloven, gaat het dak er pas echt af op zaterdagavond. Dan komt namelijk Kees van Hondt langs, een bekende cult-dj die naam maakte op festivals als Lowlands, Paaspop en Sziget. Van Santvoort: "Dat wordt echt een teringbende. Bij Kees van Hondt weet je zeker dat iedereen los gaat."

Een avondkaartje kost 5 euro en voor een weekendticket betaal je 7,50. "We willen twee verschillende avonden neerzetten. Het is dus niet zo dat je naar dezelfde feestjes gaat."