Volledig scherm

Studentenvereniging voor holebi’s is er (eindelijk)

Vrij 7 mrt: Waar het bij de meeste studentenverenigingen vooral draait om bier en feesten, is het nieuwe Vitruvian heel wat meer van plan. De club wil hét platform zijn voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders van heel Tilburg. En ook bij hen mag best een pilsje gedronken worden.

een gastblog van BD-verslaggever Roy van der Lee

Tijdens de afgelopen TOP-week kwam Lars König in contact met een buitenlandse student die een aantal mensen kende, die behoorlijk met zichzelf in de knoop zaten. Tot zijn verbazing was er geen aanspreekpunt binnen de universiteit waar zij zich konden melden. Ja, de schoolpsycholoog, maar dat is nogal een stap. Het zou veel beter zijn als een clubje studenten hem zou opvangen.

Zo ontstond het idee dat zou uitgroeien tot Vitruvian. Een vereniging waar iedereen, homo of hetero, Nederlander of niet-Nederlander, zijn ei kwijt kan en een borrel kan drinken. “Natuurlijk zijn homo’s en lesbiennes ook bij andere studentenverenigingen welkom”, zegt Pieter Donkers, president van Vitruvian. “Maar daar kijken ze je waarschijnlijk vreemd aan als je eens naar de Lollipop wil of een gay-film wil kijken. Dat is hier geen probleem.”

Het is erg belangrijk voor homoseksuele studenten uit het buitenland om met gelijkgestemden te kunnen praten, dat weet Amér als geen ander. De Bosnische student zegt zeker 15 studiegenoten te kennen die het moeilijk hebben met hun geaardheid.
“In Nederland worden kinderen opgevoed met het idee dat homoseksualiteit normaal is. Dat is in andere landen wel anders. Ik ken jongens uit Rusland en het Midden-Oosten voor wie het een groot probleem is om over hun gevoelens te praten.”

Een vereniging als Vitruvian kan hen helpen zich wat meer op hun gemak te laten voelen. Uiteindelijk hopen ze zelfs bij te dragen aan de emancipatie van homo’s wereldwijd. “Deze studenten gaan straks allemaal terug naar hun geboorteland, waar ze hoge functies krijgen”, zegt Jaganjac. “Als ze dan ervaren hebben hoe we in Nederland met homoseksualiteit omgaan, kan dat helpen het beeld van homo’s te verbeteren.”

Vitruvian staat nu nog in de kinderschoenen. Vorige week hield de vereniging haar eerste bijeenkomst. Op dit moment zijn er dertien leden. Vitruvian moet nog bij de kamer van koophandel worden ingeschreven als studentenvereniging. Het is de bedoeling dat er op korte termijn geregeld borrels en bijeenkomsten met een artistieke inslag worden gehouden.
De universiteit van Tilburg is overigens de laatste in Nederland die een studentenvereniging krijgt die zich inzet voor homo’s en lesbiennes.

Dan nog even over de naam. The Vitruvian Man is een tekening van een man in een cirkel en vierkant, zoals op de bekende tekening van Leonardo Da Vinci. De naam is gekozen omdat hij staat voor kunst en omdat de mens bij Vitruvian centraal wordt gesteld.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement