Volledig scherm
Het gebouw aan de Spoorlaan, een voormalige postkantoor. © Stephan Jongerius

Surrealistisch doolhof trekt in oude postkantoor Spoorlaan: bouw begint deze maand (en duurt een jaar)

Di 10 apr: De kogel is door de kerk. Het surrealistisch doolhof dat in Tilburg wordt gebouwd, komt in het voormalige postkantoor aan de Spoorlaan te zitten. Eind deze maand start de bouw. Die duurt - naar schatting - een jaar. 

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Het beeld voor de doolhof in Tilburg. De titel Peristal wordt niet gebruikt, de TIlburgse doolhof krijgt een nieuwe naam. © Karmanoia.

,,Vanwege de supercentrale ligging, dicht bij het station, is het de ideale locatie voor het doolhof", vertelt Joep van Gorp. De Tilburger, eigenaar van cultureel bureau Qanvas, haalt het doolhof naar de stad. ,,De ligging is belangrijk voor ons, want we verwachten veel bezoekers van buiten de stad." 

Daarnaast beschikt het voormalige postkantoor over hele hoge ruimtes. ,,Bijna zes meter, daardoor is er veel ruimte om het doolhof op te bouwen." 

Uniek

Het doolhof - een 350 vierkante meter tellende culturele installatie in de vorm van een labyrint - moet nationaal en internationaal bezoekers naar de stad trekken.  Het surrealistische doolhof, 'dat alle zintuigen op scherp zet', is gebaseerd op Peristal. Dat doolhof van kunstenaar Tim Hendrik Schneider was eerder in Berlijn te bezoeken.

Schneider ontwerpt voor Tilburg een nieuw en uniek labyrint op de tweede verdieping van het postkantoor. Alwaar de bezoeker 'een mysterieuze mix van muziek, theater en beeldende kunst ervaart'.

Kunstenaars

,,Schneider woont sinds een week in Tilburg, hij heeft nog een week of twee nodig om zijn leven hier naartoe te verhuizen en dan kan de bouw eind deze maand beginnen." De aanleg van het doolhof neemt een jaar in beslag. 

Daarbij wordt ook samengewerkt met lokale kunstenaars. De initiatiefnemer heeft nu 80 aanmeldingen gehad van kunstenaars uit het hele land die mee willen werken. Er werken minimaal vijf Brabantse kunstenaars mee, 'maar waarschijnlijk nog meer'. 

Huur

Quote

En dan kan de bouw eind deze maand beginnen

Joep van Gorp

De inkt op het huurcontract is nog niet droog. Het doolhof komt er nu écht. Van Gorp lacht. ,,Dit is wel een redelijke commitment inderdaad." Al had hij het vertrouwen al langere tijd: toen Brabant C, het investeringsfonds voor cultuur en creatieve industrie, er haar zegen aan gaf. ,,Daarna kwam het domino-effect op gang, haakte de ene na de andere partner aan." 

Begin vorige maand trok ook Tilburg geld uit voor het kunstzinnige doolhof. Volgens het college is het doolhof 'van hoge culturele kwaliteit' en heeft het internationale uitstraling. Daarom werd een eenmalige subsidie van 2,5 ton verstrekt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement