Mastbanieren. Ontwerp door Jac Schalk
Volledig scherm
Mastbanieren. Ontwerp door Jac Schalk

T-Blokken, tegels & nieuwe straatnaamborden: plan voor meer kleur in de binnenstad

Woe 19 okt: Grote, massieve, gekleurde blokken waar de letter T uit is ‘gesneden’. Ze komen op uitzichtpunten in de stad te staan, doen dienst als bankjes.

door Bas Vermeer

Door de T heen kun je een markante plek of gebouw zien. Goed voor een fotomomentje of – je ontkomt er niet aan – een selfie.

Het is één van de ideeën in het plan ‘Tilburg, stad met kleur’ van het Ondernemersfonds Binnenstad en Citymarketing Tilburg.

Kleuren
Eerder dit jaar bracht het Ondernemersfonds de negen binnenstadgebieden voor een zogeheten bidbook in kaart. De gebieden – van dwaalgebied, museumkwartier tot Piushaven – werden van een duidelijker gezicht voorzien. Vervolgens kregen ze allemaal een kleur toegewezen: blauw voor de Piushaven, paars voor het Veemarktkwartier, enzovoort.

Die kleuren vormen de rode draad voor een nieuwe manier om de stad te presenteren. Dat was recent al te zien op een verbeterde stadsplattegrond, waar elk gebied afgebakend is met een eigen kleur.

Groene borden
Volgende stap: nu moeten die kleuren ook nog een plek in het straatbeeld krijgen.

Een paars T-Blok in het ‘paarse Veemarktkwartier’ bijvoorbeeld. Waar ook paarse vlaggen in de lantaarnpalen hangen of paarse tegels met de naam van het gebied in het plaveisel zitten. Of waar de straatnaamborden zijn vervangen. De Tuinstraat krijgt dan bijvoorbeeld een groen straatnaambordje (de kleur van het gebied) mét de toevoeging ‘Dwaalgebied’.

'Moeilijke punten'
Zo moet het voor bezoekers enerzijds duidelijker worden waar ze zich bevinden, anderzijds wordt de diversiteit onderstreept. „Met dit soort concepten kun je moeilijke punten aanpakken”, vertelt Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds. „Denk aan de overgangen tussen gebieden waar mensen afhaken.”

De concepten haken in op het vorige maand gepresenteerde plan van wethouder Erik de Ridder om duidelijkere routes in de stad aan te brengen.

De ‘Stad met kleur’- ideeën worden gefaseerd uitgevoerd. „Als eerste willen we de gekleurde tegels en de straatnaambordjes uitvoeren”, aldus Van Aarle. „Het idee voor de T-Blokken krijgt veel steun van ondernemers, maar is het duurste en - qua straatbeeld - meest ingrijpende project.”

Het gehele plan is hier in te zien.

Straatnaamborden. Ontwerper Jac Schalk
Volledig scherm
Straatnaamborden. Ontwerper Jac Schalk
En nog een T-Blok. Ontwerp Jac Schalk
Volledig scherm
En nog een T-Blok. Ontwerp Jac Schalk
Tegels in de binnenstad. Ontwerp Jac Schalk
Volledig scherm
Tegels in de binnenstad. Ontwerp Jac Schalk
Een T-Blok. Ontwerp door Jac Schalk
Volledig scherm
Een T-Blok. Ontwerp door Jac Schalk

Blogs