Volledig scherm
Tilburg bij nacht. Archieffoto BeeldWerkt

Tabee kloteleven in een getto-pand; hopelijk op naar geluk

Vrij 28 okt: Begin dit jaar kwam 'ie bij de redactie langs, een vrolijke twintiger met een hoofd vol problemen. Het leven op de rails krijgen lukte niet in het miserabele getto-pand dat hij bewoonde. Zijn verhaal, zoals er zoveel zijn in de stad, tekenden we hier op.

door Bas Vermeer

Het mooie nieuws: een betere tijd lijkt voor hem aan te breken. De twintiger kan eindelijk aan zichzelf gaan werken in een veilige omgeving.

Sleutel
Na de blog in februari kwamen de reacties binnen: van mensen die wilden helpen. Een advocaat 'die wel iets kon betekenen', raadsleden die hem wilden spreken.

Frans van Angeren was de 'sleutel'. De gebiedscoördinator van het Instituut voor Maatschappelijk Werk Tilburg West mailde meteen na het lezen van het verhaal. "Hoe kan ik met hem in contact komen? Dan kijken we of we iets voor hem kunnen betekenen via de Toegang (zorg- en ondersteuningsvragen op alle leefgebieden)."

VIP
De jongen gaat per 1 november bij het Regionaal Autisme Centrum wonen, bij een Tilburgs woonproject. Het 'duurde even' omdat de twintiger geen sociaal vangnet heeft. Er waren een paar zaken op financieel gebied lastig of onduidelijk, maar daar kwam de gemeente in tegemoet. Hij werd ondertussen door een VIP-team van de GGZ begeleid.

Lof wuift Van Angeren weg. "Het inhoudelijke werk is door het Toegangsteam Beschermd Wonen gedaan. Ik heb ze alleen samengebracht."

Privacy
Bij MEE regio Tilburg - waar het Toegangsteam deel van uitmaakt - geven ze alleen een algemene toelichting:

"Als iemand zich bij het Team Beschermd Wonen meldt, bekijken we de situatie van de persoon, wat hij zelf kan en waar hij hulp bij nodig heeft. Als er hulp nodig is bekijken we wie die hulp kan geven. Dat kunnen mensen familie of vrienden zijn. Maar als dat niet lukt of kan, schakelen we professionele hulpverlening in. Als het plaatje compleet is zoeken we een woonplek die het beste past bij de persoon en bij wat hij nodig heeft."

Op de situatie van de twintiger willen ze verder niet inhoudelijk ingaan: "We spreken met onze cliënten af dat wij hun privacy waarborgen. En deze afspraak hebben we ook met deze jongeman gemaakt."

Blijdschap
Maakt ook niet uit. De jongen zelf geeft aan blij te zijn. Zijn naam? Die was in die eerste blog niet belangrijk, nu ook niet. Internet vergeet geen namen, dat is klote als 'ie zijn leven op de rit heeft en een werkgever in de toekomst zijn naam door Google haalt.

Wellicht hebt u hem ooit zien dansen op de Korte Heuvel. De laatste tijd beoefende hij zijn passie niet meer. "Door de woonomgeving had ik daar geen energie voor. Hopelijk is het volgende maand beter, waar ik ga wonen hebben ze goede begeleiding."

En oh, klinkt het, opera zingen is een nieuwe voorliefde.

Stadsgenoot
Eind goed, al goed? Tsja, dit is een verhaal met goede afloop voor een enkeling. Slechts een vluchtige aanraking met één van de vele schrijnende verhalen in de stad.

Maar toch.
Zie het als een vervroegd kerstverhaal over een stadsgenoot. Dat niet iedereen die de bodem raakt, door de kieren van de vloer verdwijnt.