Volledig scherm
Mario de Kort bij één van zijn uit China geïmporteerde tuktuks. Foto John Schouten/BeeldWerkt

'Taxi-vloot tuktuks in Tilburg'

Di 16 aug: 'Of er een autootje uit de draaimolen was losgebroken?’ Dat kreeg Mario de Kort (73) te horen op de Tilburgse kermis, rondtuffend in zijn rode tuktuk.

door Bas Vermeer

Sinds een paar maanden trekt de horecaondernemer van Wijnlokaal Leven in het opvallende wagentje door de stad. Geruisloos omdat het elektrisch is, in het oog springend door de felrode kleur en de minieme afmetingen. „Er kunnen toch echt vier mensen in”, glimlacht De Kort. „Niet krap, maar knus.”

Chinese import
De ondernemer heeft drie van de elektrische karretjes vanuit China naar Nederland gehaald, een vierde is op komst. „Hoe mooi zou het zijn als tien van deze tuktuks door de stad rijden?”, vertelt hij. En ja, het klinkt idealistisch weet De Kort, maar wat als Tilburg straks een taxi-vloot van tuktuks heeft. Zou dat niet mooi zijn?

„Er wordt in drie gebieden in Tilburg eredivisie-voetbal gespeeld: de Spoorzone, het centrum en de Piushaven, terwijl er maar één eredivisieclub kan zijn. De samenhang ontbreekt. Als je nu tuktuks in die gebieden laat rijden, rijg je die locaties aaneen.” Hij wijst op het laatste model, vers uit China: „Opengewerkt, daar kun je makkelijk op en af hoppen. Voor een euro kun je mee.”

Mini-foodtrucks
Een tuktuk-vloot die de stadsdelen verbindt, het is (verre) toekomstmuziek. Een ander plan: de tuktuks ombouwen tot mini-foodtrucks of rijdende barretjes. De Kort denkt graag ‘om de bocht’.

Als lid van de Nederlandse dwergautoclub (DWAC) heeft hij - hoe kan het ook anders - een voorliefde voor kleine vervoersmiddelen. „En voor simpele techniek. In China en de Filipijnen hebben ze véél meer affiniteit met dit vervoer. Ze moeten vanwege de vervuiling wel, omdat de steden dichtbevolkt zijn.” De tuktuk heeft vier accu’s en een vermogen van 650 watt. „Een motor voor 160 dollar, terwijl een fietsaccu hier nog 500 euro kost. Dat is gewoon naaierij.”

Kantelen
Zelf werd 'ie ook genaaid, vertelt De Kort. "Het eerste exemplaar kwam hier in losse delen aan, dat karretje moest ik zelf in elkaar zetten. Zonder schema. Maar ik ben ook met het betalen al opgelicht." Hij beschouwt het als 'lesgeld'. "Ik geloof dat ik nu een betrouwbare leverancier heb gevonden. Als dat klopt, ga ik hier in de stad kijken of er een markt voor is."

Een exemplaar heb je al vanaf 3200 euro, klinkt het. „Ze kunnen 27 kilometer per uur. Het enige probleem is dat de driewielers nogal snel kantelen.” Hij glimlacht: „En dat is, met die Tilburgse trottoirs, opletten geblazen. Maar het went snel, flink tegenhangen is de oplossing.”