Volledig scherm
Uit eten. © BeeldWerkt

Telefoon blijft rinkelen bij Tilburgse restaurants: run op kerstdiners

Woe 29 nov: Voor het kerstdiner nog een tafeltje in een restaurant bemachtigen? U heeft net zoveel kans als een sneeuwbal in de hel. Veel restaurants in Tilburg zijn al volgeboekt. 

door Bas Vermeer

,,Vroeger werd kerst in de huiselijke kring gevierd, nu gaan mensen eropuit en dat merken we", vertelt Hans van Hooijdonk van Hofstede de Blaak. Het restaurant wordt platgebeld door mensen die nog een plaatsje in de (spreekwoordelijke) herberg zoeken. ,,Maar we zitten sinds half oktober al vol."

'Zelfs kerstavond'

Quote

Vroeger leek het alsof op die avond het hele land stilstond, maar dat is allang niet meer zo

Tim Wijdemans

Bij restaurant als Monarh en Auberge Du Bonheur zijn de diners op eerste en tweede kerstdag al bijna helemaal vergeven. ,,We hebben nog één of twee tafeltjes over", vertelt Danny Kovacevic van Monarh. Ook daar krijgen ze 'heel veel' telefoontjes. 

Bij Auberge loopt de kerstavond vol. ,,Terwijl we in het verleden zelfs juist dicht waren omdat er geen vraag naar was", zegt Tim Wijdemans van Auberge. ,,Vroeger leek het alsof op die avond het hele land stilstond, maar dat is allang niet meer zo."

Enerzijds is het uit eten gaan meer ingeburgerd, anderzijds beleeft de horeca - in het algemeen - bijzonder goede tijden. 'De economie is aangetrokken, mensen hebben weer meer geld te besteden', weten ze bij Koninklijke Horeca Nederland. 

Bij sommige van de restaurants verkopen ze met schaamte 'nee'. ,,Omdat de mensen denken dat ze nog op tijd bellen. Maar ze zijn toch te laat. Het is moeilijk om gasten teleur te stellen." 

Vlucht naar voren

Door de 'stormloop' op tafeltjes verschuift het moment waarop mensen reserveren steeds verder naar voren. ,,In september werden wel al gebeld", zegt Kees Verlaan van Taste! in Tilburg. ,,Dan sta je toch gek te kijken. Al bedacht ik me toen dat kerst ook weer niet zo ver weg ligt." 

Quote

We zijn nu al in blijde verwach­ting

Hans Verhoeven

Maar toch: meestal komen de reserveringen pas na 5 december op gang, vertelt Wijdemans van Auberge. Bij Kok Verhoeven is eigenaar en chefkok Hans Verhoeven er zelfs verbaasd over. Hij lacht. ,,We zijn nu al in blijde verwachting."

Voor Verhoeven is het een mooie 'eindsprint': het restaurant en de brasserij - samen goed voor 120 plaatsen - zitten waar het diners betreft op eerste en tweede kerstdag al vol. ,,Voor mijn gevoel gaat het over de gehele linie goed. Tilburg trekt meer restaurants en nieuwe winkels aan. Dat is in de breedte fijn voor de stad."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement