Volledig scherm
De voormalige kinderwagenfabriek wordt opgeknapt. Foto Jan van Eijndhoven

Telegraafstraat: Verpauperde kinderwagenfabriek wordt opgeknapt

Vrij 13 jan: Als sneeuw voor de zon smelten de krotten in de Telegraafstraat. Deze dagen wordt de voormalige fabriek Van Delft Kinderwagens gerenoveerd. Na jaren leegstand.

door Bas Vermeer

„Geweldige ontwikkeling”, zeggen straatbewoners Chris en Inez Teurlings. Begin 2015 deden ze nog hun beklag over de verloedering van de straat ‘en dat middenin het centrum van de stad’. Maar de straat is sindsdien zienderogen aan het opknappen.

1904
Later datzelfde jaar werd ‘opeens’ de rij grauwe pauperpanden tussen de voormalige kinderwagenfabriek en de Magazijnstraat aangepakt. Panden die eigenlijk op de lijst stonden om gesloopt te worden. Tijdens de grootscheepse renovatie werden de gevels in ere hersteld.

Blijkbaar smaakte dat naar meer: als pièce de résistance is nu de kinderwagenfabriek op 31c aan de beurt. Het pand in Art Déco-stijl uit 1914 werd in 1993 van de slopershamer gered.

'Zonde'
„De authentieke gevel blijft staan, alles daarachter wordt afgebroken en opnieuw gebouwd”, zegt Wessel IJsebaert van verhuurmakelaar De Huis Sleutel. „Eeuwig zonde als je dit soort panden sloopt om er saaie nieuwbouw voor terug te zetten.” Rond juni bestaat het pand uit 11 appartementen die in de verhuur gaan. „De uitstraling van deze gebouwen spreekt mensen aan, de opgeknapte panden ernaast hadden we binnen no time verhuurd.”

Overigens zit er nog een historische gevelreclame op de zijkant van het pand. IJsebaert kan op dit moment nog niet zeggen of ‘ie bewaard blijft.

Nu de rest
Verhuurmakelaar blij, straatbewoners blij. Wat is er nog te winnen? Oh ja: de panden Telegraafstraat 3, 5 en 7 staan er nog altijd als krotten bij. Nummer 3 en 5 waren jarenlang in het bezit van de stadsontwikkelingsmaatschappij (SOM). Die stelde jaarlijks de sloop in het vooruitzicht - voor het eerst in 2013 - maar de kwakkelende maatschappij kwam maar niet aan de herontwikkeling toe. Een paar maanden geleden verkocht SOM de panden.

Makelaar Toine Naber laat weten dat ze ‘in de aankomende drie maanden worden aangepakt’. Nummer 5 wordt - vanwege de slechte staat - afgebroken, nummer 3 wordt aan de buitenkant opgeknapt en dan verkocht.

Nr. 7
Blijft nummer 7 over: een paar maanden geleden stond het nog te koop, maar die opdracht is weer ingetrokken. De eigenaar van het pand is niet voor commentaar bereikbaar (we blijven het proberen).

Afijn, bijna de hele Telegraafstraat wordt er dus beter op. Mooi, maar om te eindigen met de woorden van Chris Tuerlings: „Het heeft allemaal wel tien jaar geduurd hè.”
Amen.

Blogs