Volledig scherm
Verbodsbord bij de ingang.

Teletubbiepark 's nachts verboden terrein: 'hoognodig' versus 'absurd'

Woe 3 aug: De twee Mosquitos hangen er nog, verroest. Al jaren geleden is het irritante gezoem – alleen hoorbaar voor jongeren tot ongeveer 25 jaar – verstomd.

door Bas Vermeer

Ze stammen uit de tijd dat het Allurapark tussen de Noordhoekring en Schoolstraat – vanwege de heuvels 'het Teletubbiepark' genoemd – een 'probleemgebied met drugsverslaafden en hangjongeren' was.

Nu, bijna tien jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Dit keer zijn het verbodsborden die overlastgevende jongeren moeten weren. Het is niet toegestaan om tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtends in het park te zijn.

'Elk weekend'
"Radio's, brommers en hard geschreeuw", vat José van Rooy, voorzitter van de bewonersvereniging van appartementencomplex Novicom de overlast samen. "Bijna elk weekend was het hier raak. Of zaten er jongeren na het uitgaan in het park. Terwijl veel slaapkamers aan het park grenzen."

Novicom? "De klaagmuur bedoel je", zegt Bas van Laarhoven, terwijl hij in het park zijn hond uitlaat. "Die horen niks, maar zien een situatie die geluid kán maken en bellen dan de politie." Evenals veel andere hondenbezitters baalt hij van 'de avondklok': "In de vroege ochtend of late avond kan ik hier niet meer mijn hond uitlaten. Dat is bizar" Geluidsoverlast heeft hij nooit ervaren. "Ja, ze mogen het afval beter opruimen, maar kom op, de jeugd mag toch wel ergens in de stad zitten?"

Het 'spookt' hier de laatste tijd wel, zegt Rene Pruissen die al zestien jaar aan het park woont. "De overlast wordt sinds twee jaar weer groter, met name het afgelopen jaar. Ik heb geen idee waarom." Hij wijst op barsten in het glas van de ontvangsthal. "Vernieling. Of ze zetten er een brommer of fiets tegenaan."

Enquête
Alain Thielemans woont ook al zestien jaar aan het park. "Mensen die er geen last van hebben, of mensen zoals ik die wat levendigheid juist waarderen, worden niet gehoord. En dus winnen de klagers." Hij vindt dat de gemeente met een enquête iedereen in de buurt om een mening had moeten vragen.

Thielemans : "Men klaagt snel, ik heb hier gezien hoe het twee 8-jarigen werd verboden om te rolschaatsen. Het maakte te veel lawaai." Zijn partner zag hetzelfde tijdens een voetbalpartijtje van kinderen. Thielemans heeft een 5-jarige dochter. "Hoe moet dat als ze ouder is? Jongeren kunnen nergens naartoe binnen de cityring. Het voetbalveldje hier om de hoek (bij de voormalige basisschool De Vuurvogel - BV.) maakt ook al voor woningbouw plaats."

René de Regt, voorzitter van wooncomplex Allura, is blij met het verbod 'áls ze het handhaven'. "Ik woon hier zestien jaar en er is, met ups en downs, al vijftien jaar overlast. Van brommers, blowers en dealers. Een buurvrouw belde op één avond vijf keer om overlast te melden, maar de politie komt niet meer. Via via konden we bij de burgemeester op gesprek komen en die besloot gelukkig om meteen in te grijpen. En ja, dat is hoognodig."

Saaie stad
Wel of geen overlast? Terwijl die discussie hoog boven hun hoofden wordt gevoerd, zitten Jamy Passier (15, 'bijna 16') en Tim Bertens (14) onder het appartementencomplex. Hij met een arm om haar heen. De benen bungelen over de betonnen richel, met uitzicht op de 'vijver' onder het complex. Regen druipt van het plafond. Het oogt ietwat mistroostig.

Op het 'hangen' zijn ze nooit aangesproken. "Maar als iemand er iets van zegt, zouden we wel rustiger aan doen of weggaan." Tim begrijpt het wel: dat sommige mensen het misschien eng vinden om op jongeren af te stappen.

Ze zijn te jong om uit te gaan, te oud om hutten te bouwen. Ze zitten hier wel eens. Eén keer in de maand, schatten ze.
Jamy: "Het is hier saai. Het is overal in de stad saai. Maar dit is dichtbij."

Volledig scherm
Het Allurapark - beter bekend als Teletubbiepark - gaat 's avonds op slot. Marie-Thérèse Kierkels/PVE