Volledig scherm
Houdoe you do in Den Ophef. Foto Jan van Eijndhoven

Tentoonstellingsruimte in Den Ophef: TilburgsAns trapt af (video)

Vrij 20 mei: Het ballasthuis van Den Ophef, de brug over de Piushaven, wordt een tentoonstellingsruimte. Aan het gloednieuwe lettertype TilburgsAns de eer af te trappen: Houdoe you do lezen de mensen die sinds vrijdagochtend voor de brug staan te wachten.

door Bas Vermeer

De letters van het door vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen ontworpen lettertype - geïnspireerd op het karakter van Tilburg - prijken er voor de ramen. Ook te zien: de pictogrammen van het Gipsyfestival, de Tilburgse kermis, de Tilburg Ten Miles, abdij Koningshoeven, de watertoren en Den Ophef zelf.

Zeus
De mannen van TilburgsAns exposeren er op uitnodiging van Zeus Hoenderop, directeur van Kunstpodium T in de binnenstad. En Hoenderop is eveneens nieuw: hij werd gevraagd om curator te worden van het ballasthuis. Dit jaar kiest hij drie exposities uit.

„Sander en Ivo hebben de primeur”, zegt Hoenderop. „Het is een heel bijzondere ruimte, eigenlijk pas goed te zien als de brug open is en je aan de andere kant staat te wachten.”

Ophef
De nieuwe expositieruimte behelst meer dan ‘slechts’ het werk tonen in het ballasthuis. Ook de ondernemers in het gebied haken er op in, vertelt Hoenderop. „Er komen ook letters te hangen bij winkels en cafés in het gebied”, aldus de curator. „Daar is ook meer uitleg over Ans te vinden.”

Hoenderop wil via het ballasthuis Tilburgse kunstenaars een kans geven om hun werk te laten zien. „Het is een prachtige plek om te exposeren. We gaan ophef maken in het gebied. De eerste expositie duurt tot 21 augustus. Later dit jaar volgen er nog twee.

Volledig scherm
Het inrichten van de expositie. Foto Jan van Eijndhoven