De nieuwe barbier aan de Spoorlaan, uiterst links Mark van Mierlo. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
De nieuwe barbier aan de Spoorlaan, uiterst links Mark van Mierlo. Foto Jan van Eijndhoven

Testosteron klotst tegen de plinten omhoog: Meesterbarbier aan de Spoorlaan open

Do 24 nov: Een doodskop met een schaar door de oogkassen prijkt op het raam van De Meesterbarbier aan de Spoorlaan 318. Binnen hangt een hertenkop - met een in het gewei verstrikte beha - aan de muur. Overal foto’s en reclame’s (veelal ouderwets) voor whisky, baarden en snorren. ‘Glorious is the moustache’.

door Bas Vermeer

In de deze week geopende barbier aan de Spoorlaan kan men de lucht als peperkoek snijden. Zo dik is ‘ie van de testosteron.

Na tien weken intensief verbouwen - alleen het plafond en een achterdeur bleven hetzelfde - is de nieuwste barbier van Tilburg open. Nu ja, de locatie is nieuw: eigenaar Mark van Mierlo (47) is voortaan ook in de binnenstad te vinden, maar heeft al een zaak aan de Westermarkt.

Generaties
Aan de Westermarkt werd het herenkappersvak van opa op vader op zoon Van Mierlo doorgegeven. Drie jaar geleden merkte de 47-jarige dat het barbiersvak weer in zwang raakte. „De stijl die je hier binnen ziet, daar trokken mensen 15 jaar geleden hun neus voor op.”

De kapperszaak aan de Westermarkt - waar hij als 12-jarige al als washulpje werkte - werd een barbierszaak. Alleen merkte Van Mierlo mettertijd dat de zaak te krap werd. Er stonden vijf stoelen in een ruimte waar er eigenlijk slechts plaats was voor vier en daar stonden de klanten weer naast te wachten. „Ze zeggen wel eens dat je een huis drie keer moet bouwen voor het goed is. Dit is de tweede keer dat we herbouwen.” Hij lacht: „Maar het is niet zo dat we dit nóg een keer gaan doen.”

Podium
De nieuwe zaak is eens zo groot als die aan de Westermarkt. Met zeven ouderwetse kappersstoelen en zes mannelijke barbiers, inclusief Van Mierlo. Achterin een wachtruimte met banken én - als eyecatcher - een podium in de hoek. „We willen hier iedere zaterdag een bandje op laten treden”, vertelt Van Mierlo. „We spelen ook met het idee om iedere donderdagavond een open podium te houden. Maar dat is nog niet zeker.”

Muziek speelt er sowieso een belangrijke rol. Van Mierlo vertelt hoe er vanochtend Frank Sinatra klonk, dat blues de hoofdmoot vormt en er ook psycho, thrash en hardrock voorbij komen. „Wat later op de dag.” Hij glimlacht: „Wie niet van thrash metal houdt, moet in de ochtend komen.”

Overkill?
De zaak aan de Westermarkt is inmiddels omgedoopt tot Barbier 1904. Daar zwaaien dames de scepter. „Niet iedere man wil door een andere man worden geknipt.”

Of er zo geen overkill aan barbierszaken in Tilburg dreigt? Er zit er eentje aan de Noordstraat en hijzelf heeft nu twee zaken. „Nee, de markt is redelijk open. Daarnaast heb ik al klanten die speciaal uit Dronten, Maastricht, Terneuzen of België naar Tilburg komen.” Een combinatie van factoren, aldus Van Mierlo. „We zijn vaktechnisch goed, de barbiers werken hier graag, maar ook de sfeer en stijl klopt.”

Dat luistert nauw, stelt hij. „Als je hier radio 538 op hebt staan of een droogkap neerzet, is het opeens een heel andere zaak.”

Blogs