Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt

Tientallen mensen opgetrommeld voor Tilburgs WK Tafeldrummen

Za 12 mei: Tafeldrummen, wat moet je je daar nou eigenlijk bij voorstellen? Nou, gewoon. Met je blote handen kneiterhard op een tafel slaan en meedrummen met je favoriete nummer. Of improviseren, dat kan natuurlijk ook. Het was vrijdagavond in ieder geval volle bak tijdens het wereldkampioenschap tafeldrummen in de NWE Vorst. Het is de aftrap van het eerste van de drie weekenden van Incubate.Door Zoë Lefèvere

Tien tafeldrummers gingen de strijd met elkaar aan. Onder hen ook de 9-jarige Iwan Straasheijm. Hij komt pas net kijken maar drumt iedereen onder tafel. Hoeveel ervaring ze ook hebben, hou oud ze ook mogen zijn. Het is voor Iwan geen competitie. Niet geheel verrassend dan ook dat hij uiteindelijk de grote winnaar was. Zijn geheime wapen? “Hele snelle roffels kunnen maken!”

Ambities
Je zou denken dat het makkelijker is om op de tafel te drummen dan op een drumstel. Maar volgens Iwan is dat niet altijd zo. “Je hebt geen tonen, dus het is soms juist lastiger. Meestal probeer ik dan wat harder te slaan”, legt hij uit.

Hij zou dolgraag in een band drummen, maar dan voor erbij. Het verdient waarschijnlijk niet goed genoeg volgens hem. Dus een baantje bij de Bart Smit of een andere leuke winkel ziet hij ook wel zitten. Of zelf drumleraar worden. Daarnaast is een van zijn grootste dromen om de drummer van zijn favoriete band Iron Maiden te ontmoeten: Nicko McBrain. “Als ik die ooit mag ontmoeten… dan ga ik drie uur huilen denk ik.”

Enthousiasme
Het idee voor het kampioenschap ontstond binnen de organisatie van Incubate. “We hebben allemaal heel onrustige vingers, dus we dachten: daar moeten we iets mee doen!”, legt Niek Nellen van Incubate met veel enthousiasme uit. Gedeputeerde Henri Swinkels (SP) en wethouder cultuur Marcelle Hendrickx mochten vrijdag ook een poging wagen. Swinkels is slagwerker, dus dat wilde nog wel. Het was echter wel meteen duidelijk waarom Hendrickx de politiek in is gegaan.

Iwan heeft dus nu de titel wereldkampioen tafeldrummer op zijn naam geschreven, al moet dat uiteraard met een klein korreltje zout worden genomen. Maar onthoud zijn naam, misschien gaan we nog wel veel van hem horen. Niek: “Iwan heeft jong en oud verslagen door tomeloze inzet en ongekende discipline voor zo'n jonge drummer.”

Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt