Volledig scherm
Parkeren in de Stationsstraat

Tilburg & de verwijderde fietsen (meer dan 3000 per jaar)

Vrij 19 dec: In de gemeente Tilburg werden er tot eind oktober dit jaar 3300 verkeerd gestalde fietsen geruimd. In 2012 en 2013 waren dat er respectievelijk 3700 en 3500. De stad staat daarmee op de tiende plaats in het Nederlandse ranglijstje 'fietsen ruimen'.

door Bas Vermeer

Het AD inventariseerde een week geleden de verwijderde fietsen in de 20 grootste gemeenten (hier te lezen). Op plek 10 staat Tilburg: in onze stad wordt 1 op de 56 fietsen verwijderd. Tegenover Breda op plaats 13 (1 op de 92) en Eindhoven op plaats 15 (1 op de 186).
Niet verrassend: Amsterdam voert de lijst aan, daar wordt 1 op de 11 fietsen (!) verwijderd,

De Fietsersbond riep vervolgens dat 'gemeenten moeten stoppen met het wegknippen van goede fietsen, zolang er niet genoeg fietsparkeerplaatsen zijn.'


Weesfietsen
Het goede nieuws (voor de mensen die hun ros verkeerd stallen): er wordt hier door de jaren heen niet steeds actiever geruimd. Waar er in andere gemeenten een forse toename is van het aantal geruimde fietsen, tot 400 procent, blijft Tilburg rond de 3500 schommelen.
Daarbij komt dat het overgrote deel van de fietsen bij het station wordt geruimd: per jaar haalt de gemeente circa 1800 weesfietsen uit de rekken.

Maar wie in het centrum van Tilburg rondkijkt, ziet zo de probleempunten. De Stationsstraat is al jaren 'de derde fietsenstalling van het station'. Sinds de komst van de Action staat er voor de ingang van de Emmapassage steevast een kluwen oud ijzer op wielen (terwijl de naastgelegen fietsenkelder amper wordt gebruikt) en het station staat zo nu en dan ook stampesvol.

Blijft dat zo? En hoe erg is het?

Fietsforum
"De fietsparkeeroverlast hier is niet nieuw, maar er zijn in het verleden al behoorlijke stappen gezet”, stelt Peter Luijten van het Fietsforum.
Neemt niet weg dat er nu en dan iemand de dupe zal worden van het ruimen, aldus Luijten. „Zo staan de fietsbeugels op het Pieter Vreedeplein altijd vol, waarschijnlijk in gebruik door bewoners. Dan zet je je fiets er netjes naast, maar kan die wel geruimd worden.”

Er zijn volgens Luijten een paar concrete stappen te zetten. Er wordt gediscussieerd over de nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde van het station. „De vraag is of die fietsen in loodsen aan de Spoordijk komen te staan of in een parkeerkelder onder het nieuwe plein. Wij zijn voor dat laatste.”
Daarnaast pleit hij voor een automatisering van de stallingen. „Dat met lichtjes wordt aangegeven waar er nog plek is, de fiets bij binnenkomst wordt gescand. Die techniek is er al.”

'Niet fout'
De gemeente is ervan overtuigd dat er niet fout wordt gehandeld, zo laat een woordvoerder weten. „Sinds januari 2013 ligt duidelijk vast wanneer - en in welke gebieden - er fietsen worden verwijderd. We hebben ook niet het idee dat er een klopjacht is op verkeerd gestalde fietsen.”
De situatie is niet ideaal, aldus de woordvoerder, het is ‘een bijzondere tijdelijke situatie.’ Daarmee doelend op bijvoorbeeld de verbouwing van het station. „Maar ook recent zijn er maatregelen genomen die het voor de fietser makkelijker moeten maken.”

Zondagen
Zo is de fietsenstalling bij de Concertzaal vanaf komend jaar iedere zondag geopend. Ook blijft de stalling tijdens uitvoeringen in Concertzaal en schouwburg op zondagen langer geopend, tot middernacht. Nu kunnen mensen op voorstellingsdagen tot 18.00 uur terecht. Vanaf volgend jaar zijn in Tilburg daarmee iedere zondag drie stallingen geopend: Concertzaal, Pieter Vreedeplein en onder de Heuvel. De Concertzaal en Katterug zijn nu alleen op de eerste en laatste zondag van de maand open. Voor de Katterug verandert de situatie niet.

Aan de proef om de openingstijden van de fietsenstalling Pieter Vreedeplein dagelijks te verruimen (‘s avonds van 22.00 tot 0.30 uur) komt een eind. Die was afgelopen jaar gestart op verzoek van Cinecitta om wildparkeren van fietsen in de Willem II-straat tegen te gaan. De extra kosten (37.000 euro) wegen niet op tegen het aantal mensen dat gebruikmaakt van de service.

Wie de afgelopen maanden Cinecitta bezocht, had dat zelf kunnen zien. De arthouse-bioscoop bevestigde kaartjes met het verzoek om bij het Pieter Vreedeplein te stallen.
Maar ja: het Vreedeplein is nogal een eindje lopen...

Stationsstraat
Daarnaast lijkt - lijkt, want niet met feiten te onderbouwen - dat er ondanks het wegsleepverbod het wildparkeren in bepaalde delen van de stad wordt gedoogd. De Stationsstraat blijf vollopen met fietsen. Er wordt nu en dan geruimd, maar het straatbeeld verandert niet. Eerlijk is eerlijk: waarschijnlijk is het onmogelijk om de overlast daar op te lossen.

Grootste verandering komend jaar zal - zoals Luijten al aangaf - de nieuwe stalling aan de noordzijde van het station zijn. Voor een eventueel ondergrondse fietsenkelder onder het nieuwe plein heeft de coalitie 1,5 miljoen euro uitgetrokken, maar andere opties worden ook nog onderzocht.

Benieuwd of die nieuwe stalling de pijn bij de Stationsstraat weg kan nemen.