Volledig scherm

Tilburg krijgt (dan toch) groots Bevrijdingsconcert

Vrij 27 mrt: Voor het eerst in jaren heeft Tilburg weer een groot Bevrijdingsconcert op 5 mei. Tijdens bevrijdingsdag vormt de Hopliedenkade (bij residentie Piushaven) het podium voor een lichtklassiek concert met cross-over naar popmuziek en musical. Ook werken er lokale muzikanten aan mee.

door Bas Vermeer

Het concert krijgt invloeden mee van het Kruikenconcert (maar zonder het carnavaleske element) en het Concert op de Amstel.

Op het water mogen bezoekers een bootje 'parkeren'. Op de kade zijn er staanlaatsen en komen op enkele plekken tribunes te staan. De horeca-ondernemers van de haven zorgen voor drank, toiletvoorzieningen en de schoonmaak.​ Het muzikale programma richt zich op Tilburgers van 35 jaar en ouder. 'Er wordt nadrukkelijk iets georganiseerd dat ook de naoorlogse generatie aanspreekt​', aldus de gemeente.

Festivals
En dat betekent dat Tilburg voor het eerst in jaren weer een Bevrijdingsconcert/ -festival heeft. De afgelopen jaren klonk op 5 mei steevast in de stad 'maar hoezo heeft de zesde stad van het land dan géén festival?' (Of iets in die trant).
Tilburg zat in 2011 al zonder Bevrijdingsfestival (na een aantal edities op de Piushaven en het Koningsplein). In 2012 was er een festival in de Muzentuin, maar daar was in 2013 geen subsidie meer voor.

Signalen
Na 'signalen uit de stad' - doorgespeeld door raadsleden - wordt er nu een nieuw festival op poten gezet. Het Oranje Comité Tilburg organiseert het concert samen met het Kruikenconcertorkest, het Tilburgs Festival Orkest, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, het Sint Caecilia Mannenkoor, de horeca Piushaven, Piushaven Levend Podium en de gemeente Tilburg.

​Voor de samenstelling van het programma werken het orkest, de dirigent (Marcel Geraeds) en het Oranje Comité nauw samen.

Subsidie
Naar schatting van het Comité Tilburg kost het organiseren het concert 45.000 euro. Het Oranje Comité Tilburg heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een incidentele subsidie van 35.000 euro. De overige 10.000 euro wordt betaald uit sponsorbijdragen.
Door het college van B en W is besloten is om vanuit het budget Vieringen en Herdenkingen 35.000 euro subsidie te verlenen.

Het concert vindt aan het begin van de avond plaats.