Volledig scherm
Pitch van Bas Horsten en Noortje van Venrooij. © Joazeetie!

Tilburg krijgt een rariteitenkabinet: tas van Rooie Stien en Willem II-middenstip uit 1955 ('toen we landskampioen werden')

Do 24 mei: In een nieuw Tilburgs rariteitenkabinet genaamd 'De Joazeetie!' komen legendarische voorwerpen te liggen. De laatste adem van koning Willem II bijvoorbeeld, de tas van Rooie Stien en een middenstip uit 1955. ,,De hele Tilburgse geschiedenis komt voorbij."  

door Bas Vermeer

Tijdens de kermis komt het (gratis te bezoeken) rariteitenkabinet in expositieruimte NS16 te staan. Het wordt een enorme installatie, toeschouwers maken er een 'vrolijke wandeling door de Tilburgse geschiedenis'. Het wordt een tentoonstelling met een knipoog . 

Pitchnight

Volledig scherm
Finalisten Noortje van Venrooij, Karlijn Vlaardingerbroek en Bas Horsten op het podium. © Bas Vermeer

Bedenkers Noortje van Venrooij en Bas Horsten wonnen met hun idee woensdagavond de negende 'pitchnight' van de Awesome Foundation in Hostel Roots. De stichting overhandigt iedere twee maanden 1000 euro aan de bedenkers van 'het beste nieuwe idee om de stad leuker te maken'. Creatievelingen krijgen vijf minuten om hun idee uit de doeken te doen (pitchen), de Awesome-leden - gewone Tilburgers - vormen de jury en spekken de prijzenpot. 

Eerder voegde de Awesome Foundation onder meer een straatdrukkerijgraffitikunstSmileTiles en Pakje Kunst-automaten aan de stad toe. 

Joazeetie!

Het rariteitenkabinet van Bas Horsten en Noortje van Venrooij is de nieuwste aanwinst. Horsten werkt bij een bureau dat exposities ontwerpt en inrichtingen voor musea bedenkt. Van Venrooij zette eerder fantasievolle exposities op poten: Give Me A Hug en een Paaspop-expositie. Samen gaan de twee vrienden de komende maanden voor het ontwerp, invulling en uitvoering zorgen. Na de kermis hopen ze De Joazeetie! een vaste plek in de stad te geven. 

Het rariteitenkabinet was één van de vijf pitches van de Awesome-avond. In de finale stond ook kunstproject Naaitem! van Karlijn Vlaardingerbroek. Zij gaat - zo spraken de finalisten gisteren af - ook iets leveren voor het rariteitenkabinet. 

Over twee maanden is er weer een 'pitchnight'. Toffe ideeën voor de stad kunnen hier ingediend worden

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs