Volledig scherm
Ro-Nalt Schrauwen en de ARTomaat. Foto Bas Vermeer

Tilburg krijgt eerste ARTomaten: sigarettenautomaten gevuld met mini-kunstwerken

Di 22 nov: Mooie toevoeging aan de stad: eind dit jaar wordt de eerste ARTomaat gelanceerd, een omgebouwde sigarettenautomaat met daarin kunstwerkjes. In navolging van een flink aantal Duitse steden waar voorbijgangers al jaren een 'werkje' uit de muur kunnen trekken.

door Bas Vermeer

Het is geniaal in al zijn eenvoud. Neem een oude sigarettenautomaat uit het guldentijdperk, bouw die om en vul 'm met pakketjes vol mini-kunstwerken. Een gedicht van een stadsdichter, broche van een edelsmid of tekening van een Tilburgse tekenaar. Tegen betaling van vier euro kan de voorbijganger een uniek werkje uit de automaat halen.

Awesome
Met het idee won kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen recent de pitchavond van de Awesome Foundation, die tweemaandelijks 1000 euro schenkt aan 'toffe ideëen'. Hij heeft inmiddels drie automaten klaargestoomd, ze komen in december op 'toegankelijke en veilige plekken' in de stad te hangen. Inmiddels werken zo'n 25 kunstenaars aan het project mee die allemaal kunstwerken leveren die in een sigarettenpakje passen.

"Zeven of acht jaar geleden liep ik in Potsdam toen ik zo'n oude sigarettenautomaat zag", vertelt hij. "Ik vond het eerst grappig dat ze die nog hadden, toen ik hoorde dat 'ie met kunst was gevuld dacht ik 'wauw' dat moeten we in Nederland ook doen."

Kriebelen
Goed, er ging wat tijd overheen: Schrauwen stond jaren voor de klas, anderhalf jaar terug besloot hij het er op te wagen en als zelfstandig kunstenaar te beginnen. Toen 'ie op Marktplaats een oude sigarettenautomaat tegen het lijf liep, begon het te kriebelen. Er werd contact gelegd met de grote motor achter de Duitse Kunstautomat. "Die samenwerking zagen ze wel zitten."

Met het geld van de Awesome Foundation worden de Tilburgse exemplaren gemaakt, Schrauwen zou best de vleugels uit willen slaan naar andere delen van Nederland. "Maar laten we in Brabant beginnen." Van de 4 euro gaat 3,50 naar de maker van het kunstwerkje, 50 cent naar nieuwe doosjes en automaten. "Ik hoef hier niet op te verdienen. Als er 500 werkjes zijn verkocht, kunnen we dan weer mooi de volgende automaat kopen."

Superfijn
Eén van de deelnemende kunstenaars is Lucca Kroot (21). "Samen met een vriendin maak ik een soort buttons van email." Ze leveren in de eerste instantie 25 werkjes aan. "We zijn studenten, het is superfijn om op deze manier ons werk te promoten." Op kunstpakjes prijken straks foto's en korte bio's van de kunstenaars.

Waar de drie ARTomaten komen te hangen wordt binnenkort bekendgemaakt. In de binnenstad in ieder geval, op verschillende plekken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement