Volledig scherm
© Sanne Stenvert

Tilburg's got Talent (Market)

Zo 10 nov: Tilburgs Talent, daar ontbreekt het klaarblijkelijk niet aan. Naast de Duvelmarkt en Bazouq Tilburg, staat vandaag een Tilburg Talent Market op de agenda. In Hal 88 (Spoorzone) stellen illustrators, fotografen, (product)ontwerpers en kunstenaars hun grillen tentoon.

door Sanne Stenvert

Nick Dijsselbloem zit op een stoeltje achter zijn kraam. Zijn schouders een beetje naar voren. De markt is om 12 uur van start gegaan en de opkomst is om 13 uur nog matig. Nick is student vormgeving aan het SintLucas en probeert zijn collage-art te verkopen. Een combinatie van bestaande foto’s en eigen vormgeving. Of hij hier zijn beroep van gaat maken, weet hij nog niet. Maar hij komt gerust midden in de nacht zijn bed uit als hij een idee heeft. “Dan moet het er gewoon uit.”

Naamsbekendheid
Tussen de blauw-wit geluifelde kraampjes met knuffels, kleren, leren kerstballen, tassen, schilderijen, kaarten en sieraden, heeft Samantha Moonen van Bep & Co een stand met kinderkleding. Fairtrade, en bedrukt op verzoek. Samantha runt een webwinkel en ontving een e-mail over de Talent Market. “Hier komt publiek dat zelf gemaakte items waardeert”, vertelt de onderneemster. “Maar ze moeten je wel weten te vinden en het publiek moet de producten kunnen zien en voelen. De markt is een goede opsteker voor die naamsbekendheid.”

Kansen bieden
Chrissy van den Oetelaar (interieurarchitecte) en Charlotte van Iwaarden (productontwerper) studeerden beiden in Breda, maar organiseren de pilot van de Talent Market nu in Tilburg. De dames werken in Smederij013 en mochten een expo organiseren in Hal 88. “Dit is een unieke ruimte”, vertelt Charlotte, “Daar wilden we anderen ook een kans bieden.” Een aantal kunstenaars werd door Chrissy en Charlotte zelf benaderd, de rest schreef zich in. Een strenge selectie moet ‘één pot nat’ voorkomen.

Artistiek
Met ongeveer twintig kramen, werd de Talent Market bewust klein gehouden. “We wilden diversiteit waarborgen”, verklaart Chrissy. “En we willen ons onderscheiden van een Duvelmarkt en een Bazouq door artisticiteit.” Hoewel de locatie ‘super’ is, is er wel wat aan te merken op de bereikbaarheid. “Maar dit is ook een plek waar mensen nog nooit zijn geweest”, zegt Charlotte. “Deze pilot moet uitwijzen of er een markt voor is. We hopen dan op een terugkomst van vier keer per jaar.”

Tilburgs Berlijn
Naast de kraampjes, draait er ook een dj, is er eten, drinken en treedt er vanmiddag een singer-songwriter op in Hal 88. De Market is tot 18 uur open. “Tilburg is superleuk, juist omdat er nog onontdekte plekken zijn”, vindt Chrissy. “Er is hier veel meer mogelijk dan bijvoorbeeld in Breda. Tilburg groeit. Mijn vader zegt altijd ‘Breda lijkt op Parijs, maar Tilburg lijkt op Berlijn’. Nou, dan woon ik liever in Berlijn.”

Blogs