Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven/PVE

Tilburg Ten Miles kent nieuwe (T)RailRun door Spoorzone

Do 28 apr: Klaar voor de start: af! Vanaf deze donderdag kun je je weer aanmelden voor de CZ Tilburg Ten Miles. Nieuw dit jaar is de BD Spoorzone (T)RailRun. Een belevingsloop die langs en door de verschillende gebouwen in de Spoorzone leidt.

Door Niek Willems

Deelnemers starten bij deze nieuwe run, die 5 à 6 kilometer lang is, in de Koepelhal. Vanuit daar rennen ze door de Spoorzone en komen ze bijvoorbeeld langs optredens of een historische film. “In België is dit heel populair en zoiets willen we ook in Tilburg gaan neerzetten. Ik moet nog toestemming krijgen van een aantal gebouwen, want links en rechts zijn er wat mensen op vakantie. Maar de gemeente heeft al een akkoord gegeven voor de grootste hallen.” In totaal kunnen er maximaal 1000 mensen meedoen aan deze loop, die vrijdag 2 september gehouden wordt.

Trein naar Boxtel
De hele CZ Tilburg Ten Miles, die dit jaar voor de 29e keer gehouden wordt, beslaat 3 dagen. Na de BD Spoorzone (T)RailRun volgt op zaterdag de Thebe TTM Wandeltocht. De tocht is bedoeld voor de mensen die het wat rustiger aan willen doen, zoals ouderen of mensen die niet mogen hardlopen. Zij kunnen kiezen uit 3 afstanden: 5, 10 of 15 mijl. Dit jaar is er voor de wandelaars van de langste afstand een nieuw onderdeel: ze nemen de trein naar Boxtel en lopen vervolgens naar Tilburg. Ze komen dan langs natuurgebieden als de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en Moerenburg. Inschrijven voor dit onderdeel kan vanaf juni.

Op zondag is dan tot slot nog de CZ Tilburg Ten Miles, die begint en eindigt in de Burgemeester Brokxlaan. Die dag zijn er ook verschillende andere onderdelen waarop renners zich kunnen inschrijven, zoals De Kinderstad Minirun (300 meter), de CZ Familyrun (1,6 kilometer), de Rooi Pannen City Run over 5 kilometer en de Fontys Trimloop voor mannen (10 kilometer). Aanmelden kan hier.

TTM blijft in Spoorzone
In 2014 ontstond er wat ophef over de start- en finishplek in de Spoorzone. Ondernemers in de buurt van het Stadhuisplein baalden van gemiste inkomsten. Via een Facebookpagina werd er gepleit voor het Stadhuisplein als standplaats. Van Doremalen snapt de kritiek, maar hij geeft aan dat andere ondernemers nu profijt hebben van de route.

Overigens is het omgooien van een route niet zo heel makkelijk als het lijkt: volgens de directeur moet het parcours exact worden opgemeten en met een certificaat worden vastgelegd. “Tilburg Ten Miles blijft in de Spoorzone. We hebben de hallen nodig, die zijn onmisbaar om een grote groep mensen onder te kunnen brengen. We zijn 10 jaar geleden ook van de Heuvel naar het Stadhuisplein verhuisd. Er ontstond toen een soortgelijke discussie. Het is even wennen, maar logistiek gezien zitten we prima hier. Het is een gebied wat zich steeds verder ontwikkelt."