Tilburg vol tegeltuinen: 'Dit begint echt een probleem te worden'
Di 18 sept: De heetste stad van Europa, dat was Tilburg afgelopen zomer voor een dag. ,,Niet zo gek", zegt Tom Overgaauw. ,,Als je ziet hoeveel tegeltuinen Tilburg telt." Onder de naam 'Tegellover' voert hij actie tégen de verstening van de stad.
We zien dat steeds meer inwoners, en vooral de jonge Tilburgers, kiezen voor een tegeltuin
De verstening van Tilburg neemt zorgelijke vormen aan, stelt de 25-jarige. ,,We zien dat steeds meer inwoners, en vooral de jonge Tilburgers, kiezen voor een tegeltuin. Terwijl die tuinen zorgen dat de stad steeds verder opwarmt. Deze zomer was dat heel goed merkbaar."
In het buitengebied van Tilburg was het deze zomer 's nachts soms zeven graden koeler, vertelt Overgaauw. ,,De hitte kan niet weg in de stad. Dat komt niet alleen door de tegeltuinen maar ook doordat het van oudsher een textielstad is. Dat gaat gepaard met verdichting en verstening: veel arbeiderswoningen, weinig open ruimte. Veel van die huisjes hebben geen voortuin."
Wateroverlast
De tuinen die er in Tilburg zijn, worden steeds vaker vol gelegd met tegels. Dat is niet alleen lokaal maar ook landelijk een probleem. Inmiddels voert Overgaauw samen met een aantal andere mensen actie in Tilburg. Op Instagram-account Tegellover - de naam is ironisch - leggen ze de versteende tuinen op beeld vast (en dat oogt ietwat absurdistisch).
Daarnaast voorziet 'Tegellover' Tilburgse kroegen van bierviltjes met overpeinzingen én bedrukken ze tegels in de stad met leuzen. 'Ik hou van een tuin vol tegels' en 'na regen komt wateroverlast'. Er liggen nu zo'n 100 tegels met opdruk in de stad, daar komen er de aankomende week nog eens 100 bij.
,,Het is niet alleen de hittestress, die tegeltuinen houden ook het water tegen na een flinke regenbui. Daardoor ontstaat wateroverlast. En de biodiversiteit in de stad neemt af." Lees: weinig bloemen, minder bijen.
Blauwe tuinen
Overgaauw heeft het guerrilla-project samen met andere trainees van het Nationaal Watertraineeship op poten gezet. Ze zijn weer aangehaakt bij het '1000 Blauwe(re) Tuinen-project' van de Tilburgse Stichting OpGroeneVoet. Het doel is om in 3 jaar 1000 watervriendelijke tuinen in de stad te realiseren.
,,Mensen kunnen natuurlijk het beste de tegels vervangen door groen", klinkt het. ,,Maar als je ze toch wil houden, helpen tegels die water door laten, een vijver of regenton al een beetje." Online kunnen mensen hun 'tuinscore' berekenen.
De acties zijn een druppel op de gloeiende plaat. ,,We zullen niet iedereen kunnen overtuigen, maar als een paar mensen van gedachten veranderen, hebben we al iets bereikt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Kaapstad en Circolo worden Tilburgse iconen, ook nieuwe evenementen in 2023: van comedy- tot wereldmuziekfestival
TILBURG - Van het nieuwe wereldmuziekfestival Kumba Kumusha, een comedyfestival tot Kaapstad dat grote internationale werken naar Tilburg wil halen. De gemeente trekt de knip voor een flink aantal evenementen in 2023. Ondertussen worden publieksfavorieten als Circolo de komende jaren dieper in de stad verankerd. Ook financieel. -
PREMIUM
Inez snapt niet waarom zo’n ‘trutstukje’ grond een woning wordt: ‘Lichtinval, tuin en rust naar de haaien’
TILBURG - ‘Dat ze dit zo'n aaw meens aan doen, dat is toch verschrikkelijk?’ Naast de achtertuin van Inez Tuerlings verrijst een nieuwe woning op een miniem lapje grond. Net als vijf andere omwonenden heeft ze protest aangetekend. Tevergeefs. -
PREMIUM
Van meer drinken dan brouwen, naar brouwen om te drinken: de ‘brewpub’ van de Spoorzone gaat in januari open
TILBURG - Crisissen haalden even de wind uit de zeilen, maar de nieuwe brewpub van de Spoorzone ligt weer op stoom. Halverwege januari gaat de horecazaak met 21 tapkranen, vide en een gigantische brouwinstallatie open. ,,Heerlijk om het eigen bier in Tilburg te brouwen.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Na groots en meeslepend kiest Jan Meurs junior voor een klein leven: ‘Het zwarte gat kwam na restaurant Etenstijd’
TILBURG - Zo massaal als restaurant Etenstijd was, zo klein wil Jan Meurs Junior wonen. In niet meer dan een omgebouwde container. Wat hem beweegt? Een gesprek over opruimgoeroe Marie Kondo, het zwarte gat na zijn horecaleven en het ‘gruwelijke bouwprobleem’ van Tilburg. -
PREMIUM
Wat voor de één een ‘sexy toren’ aan de skyline is, doet de ander Oost-Duits aan: ‘Tilburg moet meer lef hebben’
TILBURG - Smaken verschillen, dat blijkt weer uit een gesprek met Annemarie Vissers en Mario de Kort. De twee pleiten voor meer lef en originaliteit in de Tilburgse architectuur. Maar ondertussen hebben ze totaal verschillende meningen over de nieuwe blikvangers.