Volledig scherm
De Tilburgse boekenmarkt. Archieffoto BeeldWerkt

Tilburgse boekenmarkt op naar negentiende editie: 'We zijn ver gekomen'

Do 25 aug: De bewoners doen er zelf nog weleens onaardig over – 'een minderwaardigheidscomplex?' – maar Tilburg is echt een heel fijne stad, zegt schrijfster Maartje Wortel. "De sfeer is heel goed. Uitleggen kan ik het niet echt, het is intuïtief."

door Bas Vermeer

Wortel was vier dagen in de stad als writer-in-residence van literair festival Tilt. Zondag, tijdens de boekenmarkt Boeken rond het Paleis, presenteert ze het boek Goudvissen en beton. De Amsterdamse schrijfster deed tijdens haar verblijf in Tilburg inspiratie op.

Spoorzone
"Het is geen beschrijving van mijn dagen in de stad, zoals Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke dat eerder deden", zegt Wortel. "Eerder een kort verhaal, een mozaïekvertelling. Tilburg komt in de korte stukjes naar voren. Zoals de Statenlaan, De Pont en de Spoorzone." De titel van het boek verwijst naar het beton in de Spoorzone.

De goudvissen in de titel? Dat kan de nieuwsgierige stadsbewoner zondag zelf lezen: het boek verschijnt dan in een oplage van 1.000 exemplaren. Poëtische reactie De boekpresentatie in theater De NWE Vorst is één van de vele activiteiten op en rond de boekenmarkt zondag. Stadsdichter Martin Beversluis geeft met collega Jim van Bergen een poëtische reactie op Wortels boek. En Wim Daniëls zorgt voor een 'ontdekkingstocht door de taal'.

Sloop stadskantoor
Beton drukt nog op een andere manier een stempel op de boekenmarkt. Omdat Stadskantoor 3 tot gruis is gereduceerd, ziet de negentiende editie van het drukbezochte evenement er dit jaar anders uit. Er komen geen kramen rond de bouwplaats te staan en om het ontstaan van 'eilandjes' te voorkomen zijn er rond de Heikese kerk en tussen stadskantoor 1 en 3 eveneens geen boeken te vinden. De markt concentreert zich op het Willemsplein met een 'uitloop' langs de Paleisring richting complex De Katterug.

Het evenement telt dit jaar weer tussen de 250 en 300 kramen, vertelt bestuurslid Marijn van Kempen. "En we mikken op 15 à 20.000 bezoekers." Van Kempen is sinds het eerste begin bij de boekenmarkt betrokken. De eerste editie was een stuk of 50 kramen groter, blikt hij terug. "Iedere boekenmarkt heeft te lijden gehad onder de opkomst van het e-book."

Stijgende lijn
Maar de laatste jaren zit er toch weer een stijgende lijn in het bezoek aan de Tilburgse boekenmarkt. "Je merkt dat er meer nostalgie is of het verlangen naar 'gewoon' een fysiek boek." Volgend jaar viert Boeken rond het Paleis het lustrum. De markt werd destijds opgezet 'ter bevordering van de liefde voor het (oude) boek.' "We zijn ver gekomen", stelt Van Kempen vast. "Twintig jaar terug hadden we een universiteit en veel boekhandels, maar geen boekenmarkt. Nu heeft Tilburg toch maar mooi de grootste boekenmarkt van Zuid-Nederland."

Programma 28 augustus
Het centrum van Tilburg staat zondag van 10.00 tot 17.00 uur in het teken van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis'.
De markt, georganiseerd door de Stichting dr. P.J. Cools msc, vindt dit jaar voor de negentiende keer plaats.
Het literair programma is in theater De NWE Vorst, al zijn er op de markt zelf ook verschillende optredens.
Om 13.00 uur begint in de Rode Salon van De NWE Vorst de presentatie van het boek 'Goudvissen en beton' van Maartje Wortel. De schrijfster treedt samen met muzikant Anne Soldaat op.
Om 14.30 uur begint de voordracht van Wim Daniëls in de grote zaal. De voordracht kan gratis worden bijgewoond