Tilburgse hondenpoep, 'Wild West' & Zuid-Afrikaanse kunst
Vrij 21 nov: Hondenpoep als eeuwige bron van ergernis. Aan het Transvaalplein deze dagen: waar de buurt een houten omheining tegen de uitwerpselen optrok, maar een betrokken kunstenaar daar 'niet echt blij' van wordt.
Delen per e-mail
door Bas Vermeer
De omheining (zie foto's) loopt rond het Zuid-Afrikaanse kunstwerk Sindroom.
"We waren destijds vooral bang dat het beeld van brons zou worden gemold", zeg beeldend kunstenaar Rob Moonen, "maar dat is nooit gebeurd."
Moonen was zeven jaar geleden de leider van het project waarbij Zuid-Afrikaanse kunstenaars naar Tilburg werden gehaald.
"Er is altijd goed voor het kunstwerk gezorgd." Maar dat het beeld nu in een, zoals Moonen het omschrijft, Wild West-omheining staat, doet pijn.
"Ik snap niet dat er zo met kunst word omgesprongen", aldus Moonen. "Ik wil de buurt ook geen tik op de vingers geven hoor, want dat veld ís een mijnenveld van poep. Maar als ze even contact op hadden genomen, dan had ik mee kunnen denken over een elegantere oplossing."
Ontmoedigen
Bij het Transvaalplein zijn ze zich van geen kwaad bewust. De omheining wordt oogluikend door de gemeente toegestaan, vertelt Janneke de Vries, juist daarom probeerden de initiatiefnemers 'alles om met mogelijk negatieve reacties rekening te houden'. Zo werd er duurzaam hout gebruikt en is het 'een vriendelijke omheining om de hondenbezitters op een positieve manier te ontmoedigen.' (Zie foto 2)
Ze wijst er op dat het kunstwerk nu tenminste voor de helft poepvrij is. "De omheining werkt, nu kunnen kinderen eindelijk weer op het veld spelen." Het hek is een project van de buurt en werd tijdens de Nationale Burendag gepresenteerd, daar kwam 120 man op af.
De Vries: "Toen werd ook over de - hier vrij onbekende - historie van het kunstwerk verteld, over de bomen op het plein door Stichting Stadsbomen. En ook de Nachtburgemeester was er."
De omheining bootst de randen van het plein na, vertelt de buurtbewoonster. "Maar als er een betere oplossing is staan we open voor een gesprek." Misschien is er dan nog iets anders te bespreken oppert ze: of er een bord met uitleg over het plein, ook over Sindroom, bij kan worden geplaatst. "Want bijna niemand weet de achterliggende geschiedenis van het kunstwerk, dan moet je heel diep googelen."
-------------------------------------------------------------------------
Naschrift, voor u diep gaat googelen:
'Sindroom' heet het beeld van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Doreen Southwood. Het meisje staat voor de kunstenares zelf. Southwood groeide beschermd op tijdens het apartheidsregime van Zuid-Afrika. Politieke gebeurtenissen ontgingen haar volledig. "Ik groeide op als in een droom.
(Het meisje kijkt recht voor zich uit en ziet niet dat de schommel haar met geweld zou raken als die uit de schommelbeweging zou terugkeren).
Het beeld werd op 21 maart 2007 onthuld: de internationale dag tegen rassendiscriminatie en herdenkt het bloedbad dat de Zuid-Afrikaanse regering liet aanrichten in Sharpville, 47 jaar geleden.
'Sindroom' is Southwoods persoonlijke reactie daarop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tilburg komt met ingrijpend verkeersplan: rust op Heuvel, Ringbaan-West naar 30 kilometerweg
TILBURG - Het Tilburgse gemeentebestuur heeft grootse plannen voor belangrijke verkeersaders door de stad. De cityring moet van 50 naar 30 per uur, evenals - op termijn - de Ringbaan-West, die van vier naar twee banen gaat. De Heuvel moet rustig en groen worden. -
PREMIUM
Over prachtige plekken die verdwenen: ‘Of Tilburg in de oorlog gebombardeerd is?’
TILBURG - Prachtige stadsgezichten die tot gruis werden gereduceerd. Gijs van Gastel zet op zijn Instagram-account Tilburg Throwback mooie plekken uit het verleden tegenover het Tilburg van vandaag de dag. En dat doet soms een beetje pijn. -
Horecanieuws: Danscafé Miss Bien Chanternel gaat niet meer open
TILBURG - Danscafé Miss Bien Chanternel gaat ook na de lockdown niet meer open. Dat kondigen de eigenaren in een bericht op Facebook. Eigenaren Nini Quist en Bart Peters willen de sluiting van het danscafé momenteel niet verder toelichten. -
Straatbeeld: Kerstcoronarij
TILBURG - In rijen staan, we zijn er in 2020 goed in geworden. Terwijl de stad nagenoeg uitgestorven is, slingeren twee flinke rijen zich door de straten. Bij slagerij Lejeune staat ‘ie tot aan de kruising met de Heuvelstraat, bij visspecialiteitenzaak Van Orsouw schuifelen mensen onder een afdakje door. -
Tilburg heeft een jonge nachtburgemeester (en nu eens niet uit Weemoed): ‘Ik denk dat het harder nodig is dan ooit’
TILBURG - Terwijl het nachtleven al bijna een jaar op apegapen ligt, heeft Tilburg 'opeens' weer een nachtburgemeester. Vijf jaar geleden werd het ambt tijdens de allereerste verkiezingen nog afgeschaft. ,,Ik denk dat het harder nodig is dan ooit", zegt Tim Frenken, nieuwe voorman van de nacht.
-
Zelf oppikken of thuisbezorgd: Maal5 duikt met gezonde maaltijden op in Tilburg
TILBURG - Gezonde, verse gerechten voor minder dan een tientje die je zelf in de oven zet. Je haalt ze op bij een ‘pick-up point’ in Tilburg of ze worden thuis afgeleverd. Met dat concept duikt er een nieuwe maaltijdenleverancier in de stad op. -
PREMIUM
NS na jaren overstag, tóch piano op station Tilburg: ‘Cadeautje voor na corona’
TILBURG - Zo’n negen jaar, honderden steunbetuigingen en vele smeekbedes later komt er dan toch een piano in de verwarmde ontmoetingshal van station Tilburg te staan. ,,Een cadeautje voor de stad, na corona”, zegt raadslid Bea Mieris. -
PREMIUMVideo
The Burger Jacket beschermt acht hamburgers tegen de kou: ‘De vetste jas van het winterseizoen’
TILBURG - Een binnenstad met zowat de hoogste hamburgerzaken-dichtheid van het land en er ontbrak één ding: een jas met daarin acht 'vet afstotende en super isolerende' zakken. Drie vrienden ontwierpen The Burger Jacket. Haute frituur.