Volledig scherm
Omheining aan het Transvaalplein

Tilburgse hondenpoep, 'Wild West' & Zuid-Afrikaanse kunst

Vrij 21 nov: Hondenpoep als eeuwige bron van ergernis. Aan het Transvaalplein deze dagen: waar de buurt een houten omheining tegen de uitwerpselen optrok, maar een betrokken kunstenaar daar 'niet echt blij' van wordt.

door Bas Vermeer

De omheining (zie foto's) loopt rond het Zuid-Afrikaanse kunstwerk Sindroom.

"We waren destijds vooral bang dat het beeld van brons zou worden gemold", zeg beeldend kunstenaar Rob Moonen, "maar dat is nooit gebeurd."

Moonen was zeven jaar geleden de leider van het project waarbij Zuid-Afrikaanse kunstenaars naar Tilburg werden gehaald.
"Er is altijd goed voor het kunstwerk gezorgd." Maar dat het beeld nu in een, zoals Moonen het omschrijft, Wild West-omheining staat, doet pijn.

"Ik snap niet dat er zo met kunst word omgesprongen", aldus Moonen. "Ik wil de buurt ook geen tik op de vingers geven hoor, want dat veld ís een mijnenveld van poep. Maar als ze even contact op hadden genomen, dan had ik mee kunnen denken over een elegantere oplossing."

Ontmoedigen
Bij het Transvaalplein zijn ze zich van geen kwaad bewust. De omheining wordt oogluikend door de gemeente toegestaan, vertelt Janneke de Vries, juist daarom probeerden de initiatiefnemers 'alles om met mogelijk negatieve reacties rekening te houden'. Zo werd er duurzaam hout gebruikt en is het 'een vriendelijke omheining om de hondenbezitters op een positieve manier te ontmoedigen.' (Zie foto 2)

Ze wijst er op dat het kunstwerk nu tenminste voor de helft poepvrij is. "De omheining werkt, nu kunnen kinderen eindelijk weer op het veld spelen." Het hek is een project van de buurt en werd tijdens de Nationale Burendag gepresenteerd, daar kwam 120 man op af.
De Vries: "Toen werd ook over de - hier vrij onbekende - historie van het kunstwerk verteld, over de bomen op het plein door Stichting Stadsbomen. En ook de Nachtburgemeester was er."

De omheining bootst de randen van het plein na, vertelt de buurtbewoonster. "Maar als er een betere oplossing is staan we open voor een gesprek." Misschien is er dan nog iets anders te bespreken oppert ze: of er een bord met uitleg over het plein, ook over Sindroom, bij kan worden geplaatst. "Want bijna niemand weet de achterliggende geschiedenis van het kunstwerk, dan moet je heel diep googelen."

-------------------------------------------------------------------------

Naschrift, voor u diep gaat googelen:

'Sindroom' heet het beeld van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Doreen Southwood. Het meisje staat voor de kunstenares zelf. Southwood groeide beschermd op tijdens het apartheidsregime van Zuid-Afrika. Politieke gebeurtenissen ontgingen haar volledig. "Ik groeide op als in een droom.
(Het meisje kijkt recht voor zich uit en ziet niet dat de schommel haar met geweld zou raken als die uit de schommelbeweging zou terugkeren).

Het beeld werd op 21 maart 2007 onthuld: de internationale dag tegen rassendiscriminatie en herdenkt het bloedbad dat de Zuid-Afrikaanse regering liet aanrichten in Sharpville, 47 jaar geleden.
'Sindroom' is Southwoods persoonlijke reactie daarop.

Volledig scherm
Omheining aan het Transvaalplein
Volledig scherm
Omheining aan het Transvaalplein

Blogs