Volledig scherm
Gele kaarten aan de Noordstraat.

Tilburgse 'klikopolitie' in cijfers: 330.000 controles, 60 boetes

Woe 4 nov: De Tilburgse afvalcontroleurs – in de volksmond ‘klikopolitie’ genoemd – oogsten nog steeds veel kritiek, maar het bonnenboekje wordt maar sporadisch getrokken.

door Bas Vermeer

Sinds de invoering van het systeem, op 1 december, waarbij zogenoemde ‘voorlopers’ voor de afvalwagens uit trekken om de duobakken te controleren, zijn er zestig boetes van 90 euro uitgeschreven.

Waarschuwingskaarten – in de kleuren geel, oranje, rood – werden respectievelijk 21.089, 2.223 en 110 keer uitgedeeld voor het niet goed scheiden van restafval en gft. In totaal waren er tot medio oktober, zo blijkt uit gegevens van de gemeente, 330.000 controles.

1.200 meldingen
In de eerste twee maanden na de aanstelling van de klikopolitie waren er 40.000 controles en werden er 2.877 gele, 252 oranje en 33 rode kaarten en 9 boetes uitgedeeld.

Bij de gemeente kwamen in die twee maanden iets meer dan 200 meldingen en klachten binnen. Halverwege oktober waren dat er al 1.201. Daarbij is niet bekend wat de verhouding tussen de klachten en meldingen is (en onder meldingen vallen ook suggesties en complimenten).

Teruggefloten
Eind januari werd het college van B en W nog teruggefloten door de gemeenteraad: minder beboeten en meer voorlichten over het hoe en waarom van afvalscheiding. Het uitdelen van de boetes mocht alleen bij ‘excessieve overtredingen’.

Ging het eerder nog om een proef, nu wil de gemeente de controleurs vast in dienst nemen. Ook omdat het metaal en drankkarton volgend jaar apart wordt inzameld. Zo wordt het plastic inzamelgedeelte van de duocontainer omgevormd tot het plastic/metaal/drankkartongedeelte (pmd).

'Zeer tevreden'
Wethouder Berend de Vries is 'zeer tevreden' over de effecten: "We wachten het eindrapportage nog af, maar uit een tussenrapportage van de universiteit blijkt dat er al 12 procent minder restafval in de bakken zit. Dat is een enorm effect, meer dan we hadden verwacht."

Het kaarten-systeem wordt nog wel aangepast, de witte kaarten die mensen krijgen (als ze goed scheiden) zijn nu nog te neutraal. "Daar moet een positievere boodschap van uitgaan."