Volledig scherm
Wildplassen verleden tijd bij Café Hoegaarden. © Jan v Eijndhoven

Tilburgse kroegbaas geeft wildplassers een verfrissende douche

Di 12 juli: Sta je met je dronken harses tegen Café Hoegaarden te plassen, krijg je opeens een emmer water over je heen. De eigenaar van de kroeg is klaar met het gezeik en neemt onorthodoxe maatregelen.

Door Niek Willems

Ondernemer Ron Remie heeft boven op het kantoor van zijn café een emmer klaarstaan. "Gevuld met water uit de koelcel. Als iemand tegen onze kroeg staat te plassen, dan spoel ik alles meteen netjes weg. Ik hoef niemand uit te leggen dat urine met zonnig weer enorm gaat stinken."

Van 'nummertje maken' tot overgeven
'Wildplassers pas op, alle zegen komt van boven', lezen voorbijgangers op het raam van Café Hoegaarden. Het A4'tje hangt er nu een paar weken. Bedoeld als een knipoog, maar wel met een serieuze ondertoon. "Elke week is het raak. Op zaterdagavond staan er vaak één of twee wildplassers aan de achterkant. En als we 's nachts afsluiten, hoor ik weleens gekletter aan de zijkant." Remie heeft er al jaren last van, met name tijdens grote evenementen in de binnenstad. Hij voegt toe: "Ik heb het niet alleen over wildplassers. Denk ook aan mensen die een nummertje maken of overgeven."

Hij is niet de enige ondernemer die baalt van al het gezeik. Ook Jessica van Egeraat van Vistro Parenzo staat 's ochtends weleens een half uur te schrobben na een stapavond. Ze kan de actie van Remie erg waarderen. "Het is een goede zet. Je krijgt een glimlach op je gezicht als je het briefje leest. En hij zet mensen aan het denken. Als iemand zo'n briefje ophangt, dan moet het wel heel erg zijn."

Meer urinoirs
​Het lijkt de eigenaar van Café Hoegaarden geen verkeerd idee om wc's te plaatsen in de Hendrikhof. Het liefst ziet hij dezelfde ondergrondse urinoirs als op de Heuvelring, die naar beneden zakken als ze niet worden gebruikt. "Als er in de Hendrikhof toiletten komen te staan, dan zijn veel horecaondernemers geholpen. Maar ook in het straatje van tabasbar Mañana staan mensen tegen de muur te plassen, met zijn vieren op een rij. We noemen dat heel oneerbiedig het 'zeikstraatje'. Het restaurant heeft daar tafels staan. Ik kan je vertellen, de dag daarna ruikt het niet fris."

Meer controle
Ook zou Remie het een goed plan vinden als er wat vaker wordt gepatrouilleerd. "Dealen en snuiven; er gebeurt van alles op zo'n achtergelegen pleintje. Hou dat eens in de gaten. Ik zeg niet dat de politie er helemaal niets aan doet. Ik begrijp ook wel als ze te weinig mankracht hebben, maar ik zie te weinig controle." Van Egeraat van Vistro Parenzo voegt toe: "De Hendrikhof is een donker steegje waar weinig mensen komen en waar van alles gebeurt. 's Ochtends zie je vaak zakjes en overgeefsel liggen. Het zou niet verkeerd zijn als er wat vaker wordt gehandhaafd." Door een storing bij de gemeente kon de woordvoerder geen reactie geven.

Remie gooit wekelijks een of twee keer water naar beneden. De emmer blijft nog wel een paar weken staan. "Zeker tot na de kermis. Dan staan er overigens wel veel dixies in de stad. Dan hebben we niks te klagen." Hoe reageren de mensen eigenlijk op zo'n verfrissende douche? "Bijna iedereen neemt het sportief op. Als er vrienden staan te wachten, dan lachen ze de wildplasser altijd uit. Er is nog nooit iemand boos geworden. Ze begrijpen het wel, denk ik. Het is niet mijn bedoeling om zoveel mogelijk mensen te raken. Zie het als een waarschuwing. Doe je behoefte gewoon op het toilet. Voor een kleine vergoeding kun je bij ons in de kroeg naar de wc."