Volledig scherm
Frank Visser en Leon van Gelooven. © Niek Willems

Tilburgse LGBT-gemeenschap met een beperking krijgt eigen soos

Wo 2 sept: Homoseksuelen met een verstandelijke beperking verzamelt u. Leon van Gelooven en Frank Visser besloten een speciale soos op te richten voor de Tilburgse LGBT-gemeenschap. Onder de noemer Happy Boys & Girls gaan elke eerste zaterdag van de maand de voetjes van de vloer in De Nieuwe Lollipop.

Door Niek Willems

Initiatiefnemer Leon van Gelooven en zijn vriend Frank Visser (“Net als de rijdende rechter”) zijn al zes jaar samen en wonen tegenover gaybar De Nieuwe Lollipop, tevens hun stamkroeg. “Het idee ontstond spontaan”, vertelt Leon. “We waren benieuwd of er behoefte was aan zo’n feestje. In juli hebben we een proefavond gedraaid. Dat was een daverend succes, er kwamen veel mensen op af.”

De eerste editie is aanstaande zaterdag en het wordt een maandelijkse soos. Waar iedereen zichzelf kan zijn, benadrukt het stel. Ook laagdrempelig in letterlijke zin, want het evenement is rolstoeltoegankelijk. En de muziek? “We gaan Nederlandstalige liedjes draaien”, vertelt Frank. “Gewoon makkelijk, voor iedereen te begrijpen.”

Tolerant Tilburg

Leon prijst de homo-acceptatie in de stad: “Tilburg is heel tolerant tegenover de LGBT-gemeenschap. Kijk maar naar Roze Maandag.” Daarnaast reageerden de eigenaren van De Nieuwe Lollipop heel positief. Leon leest trots een mailtje voor dat het café heeft gestuurd: “Iedereen is welkom. Wij van De Nieuwe Lollipop vinden het belangrijk om jullie initiatief een warm hart toe te dragen.”

Verstandelijk beperkt

Leon van Gelooven heeft in lichte mate het Syndroom van Down en Frank heeft moeite met leren. Maar dat alles mag de pret niet drukken, want het stel woont zelfstandig samen. “Voor 99 procent zelfstandig”, zegt Leon. “Ik krijg begeleiding van Amarant.” Het olijke duo ontmoette elkaar via COC Den Haag. Liefde op het eerste gezicht? “Het was eerder vanuit hem dan andersom”, vertelt Leon.

Leon en Frank kwamen allebei rond achttiende jaar uit de kast. Voor Frank leverde dit geen problemen op, maar voor Leon was het moeilijker: “Ik heb het wel lastig gehad vanwege mijn vader. Die accepteerde homoseksualiteit niet. Mijn ouders zijn inmiddels overleden. Ik word nu door mijn familie op handen gedragen.”

Werk

Leon werkt bij brouwerij La Trappe. Als bierproever? “Was het maar waar”, lacht hij. “Ik doe inpakwerk bij de brouwerij. En daarnaast zit ik in de ondernemingsraad. Daar praat ik mee over het beleid van de werkgever.” Een type dat van regelen houdt, kun je wel stellen. Zijn vriend Frank werkt bij de dierenambulance. Hij is minder van het regelen: “Maar Leon trekt mij er wel in mee.”

Trouwen is nog niet aan de orde, aldus het stel. Leon: “Het is wel een grote wens van ons, maar vanwege privéomstandigheden is het er nog niet van gekomen.”

Happy Boys & Girls vindt elke eerste zaterdag van de maand plaats, van 16:00 uur tot 20:00 uur in De Nieuwe Lollipop. De komende editie is aanstaande zaterdag.

Volledig scherm
Frank Visser en Leon van Gelooven. © Niek Willems