Volledig scherm
Peter jr. van Opstal. © Niek Willems/BD

Tilburgse ondernemer lanceert Uber van het wassen

Do 8 nov: Geen tijd, geen zin of geen wasmachine? Dan moet de website www.schonewasbezorgd.nl uitkomst bieden. Voor tien euro wordt je vieze was opgehaald en schoon thuisgebracht. De Tilburgse ondernemer Peter jr. van Opstal heeft grote plannen.

Door Niek Willems

Je slaapkamer ligt vol met broeken, sokken en handdoeken die niet zouden misstaan in een draaiende wasmachine. Het probleem? Je hebt helemaal geen wasmachine.

Van Opstal wil daar met www.schonewasbezorgd.nl op inspelen. Het idee werkt als volgt: je vult je postcode in, laat weten of je de was eventueel gestreken wil hebben en betaalt met iDEAL. De order wordt gestuurd naar iemand die wél een wasmachine heeft en daar een zakcentje aan wil verdienen. Deze persoon woont in de buurt en komt vervolgens de was ophalen én brengen. In de toekomst wil de ondernemer met pick-up-points gaan werken.

Deeleconomie
,,We werken volgens het principe van de deeleconomie", legt de 27-jarige ondernemer uit. ,,Met Uber of SnappCar deel je je auto en met Airbnb deel je je huis. Ik dacht: er moet voor wassen toch ook een markt zijn. Waarom zou je een wasmachine en een droger aanschaffen voor een paar wasjes? Het zijn dure apparaten die veel energie verbruiken. Is het dan niet logischer om een wasmachine te delen? In grote huishoudens worden ze wél goed benut. Door deze mensen met elkaar in contact te brengen, pakken we het veel efficiënter en groener aan."

'Gat in de markt'
Van Opstal studeerde Small Business en Retail Management. Zijn plan begon te broeien tijdens een afstudeerstage op Aruba. ,,Ik had daar een klein kamertje zonder wasmachine. Mensen wezen me op een winkeltje verderop. Voor vijf dollar deed de eigenaar je was. Dat was ideaal: 's ochtends bracht ik mijn kleren en na 17.00 uur kon ik die weer ophalen. Daar begon ik aan te wennen. Eenmaal thuis kon ik me niet voorstellen dat hier geen markt voor zou zijn."

Van Opstal ziet Tilburg als de perfecte stad om met zijn onderneming te beginnen. ,,Tilburg is echt een studentenstad. Dit idee is dan ook zeker geschikt voor studenten. En het is veel handiger dan dat je je kleren mee naar je ouders neemt. Dat schiet echt niet op, met zo'n grote voetbaltas in de trein." Ook wil de ondernemer mensen bedienen die weinig tijd hebben om de was te doen. ,,Bovendien zitten er relatief weinig wasserettes en stomerijen in Tilburg. Wij zijn 50 tot 75 procent goedkoper."

Opstartfase
Van Opstal is pas begonnen met het bedrijf. Hij is nog op zoek naar wassers. De orders stromen al wel langzaam binnen. ,,Tot die tijd ga ik zelf de was doen en ophalen en brengen bij klanten. Dan kom ik binnen en maak ik even een praatje. Mensen vinden dat leuk." Elke wasser krijgt na een bestelling een review: zo weet Van Opstal zeker dat ze goed werk leveren.

En hoe verdient Van Opstal er zelf dan aan? Een percentage van ongeveer 25 procent van elke order gaat naar zijn bedrijf. ,,Ik heb dat bewust zo laag mogelijk gehouden om mensen kennis te laten maken met dit systeem. Dit percentage zal in de toekomst niet veel stijgen."